subota, 20. jula 2024.

Saveti pedijatra – kako zaštititi decu od visokih temperatura

Objavljeno: 11. jula 2024.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Valjevski Dom zdravlja. Foto: DZ Valjevo
Valjevski Dom zdravlja. Foto: DZ Valjevo

VALJEVO- Nalazimo se na početku dužeg tropskog talasa, koji će karakterisati izuzetno visoke temperature za naše podneblje, pa i oko 40 stepeni Celzijusovih. U takvoj situaciji sve kategorije stanovništva treba da povedu brigu o zaštiti od jakog sunca i UV zračenja, a pogotovo treba zaštititi najmlađe.

Preporuke za to daje dr Valentina Marković, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja Valjevo.

„Osnovna preporuka je da se deca ne izvode napolje u periodu od 10 do 17 časova. A kada su temperature 38 stepeni, a već ujutro u 9 sati bude 34-35 stepeni, mi kažemo da taj interval treba produžiti od 9 do 18 sati. Na direktno sunce uopšte ih ne izvoditi, a ako smo na to prinuđeni, recimo da ih dovedemo iz vrtića, onda im obući laganu pamučnu odeću sa rukavima, uvek šeširić na glavu, a postoje sada i naočare za decu kako bi zaštitili oči. Uvek im poneti flašicu sa vodom ili razblaženu limunadu, nikako ih nalivati preslatkim sokovima, posle toga će im se još više tražiti voda.

Ako se sve ovo ne ispoštuje onda u praksi srećemo opekotine kod dece, koje mogu biti i trećeg ili četvrtog stepena. Zbog toga je bitno da im koža uvek bude premazana zaštitnim faktorom 50 plus, postoji veliki broj proizvođača i sve su te kreme prilagođene koži bebe. Svi delovi tela koji nisu pokriveni treba da budu premazani kremom. Često imamo i sunčanicu, jer deca budu dugo na bazenu, odnosno u vodi, što se manifestuje glavoboljom, pospanošću, mučninom, nekada i povraćanjem. Ono što je mnogo teže i komplikovanije jeste toplotni udar, mada u našim ordinacijama to vrlo retko srećemo. Simptomi su: jaka glavobolja, deca su konfuzna, mogu i da izgube svest, da dehidriraju i to se završava bolničkim lečenjem“, kaže dr Marković.

Dr Valentina Marković, foto: DZ Valjevo

Ona govori i o čemu sve roditelji treba da razmišljaju prilikom polaska na more.

„Osim zaštitnog faktora 50 plus, kao prvu pomoć moraju imati sredstvo za rehidrataciju zbog nadoknade tečnosti koju deca gube znojenjem, eventualno povraćanjem, dehidratacija je jedan od osnovnih problema. U toku leta inače treba da imaju lakšu ishranu, češće i manje obroke, da pojedu neku voćku. Tokom puta ne treba da neprestano jedu sendviče i grickalice pa da im se smuči, a svakako treba spremiti tablete protiv mučnine u vožnji, u zavisnosti od uzrasta ide četvrtina ili polovina. Roditelji treba i da se prilagode ritmu spavanja dece“, rekla je dr Marković.

Načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece je skrenula pažnju na grešku koja se često pravi u stanovima i kućama, a to je preterano rashlađivanje klima uređajima. Treba ih podesiti na optimalnu temperaturu, recimo na oko 24 stepena, jer sve ispod toga može biti opasno prilikom kasnijeg izlaska napolje, zbog nagle promene temperature.

Ukazala je na još jednu situaciju koja može da ugrozi zdravlje deteta, a to je da roditelji ostave decu u autu na nekoliko minuta, samo da nešto uzmu ili kupe. To nije dobro jer se na ovako visokim temperaturama kola vrlo brzo zagreju kada se isključi klima uređaj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *