sreda, 24. jula 2024.

Sedam meseci nakon poplava novi dom nije dobila nijedna porodica

Objavljeno: 23. decembra 2014.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Sedam meseci nakon majskih poplava nijedna porodica u valjevskom kraju koja je ostala bez kuće nije se uselila u novi dom. Iako su predstavnici države u više navrata obećavali da će sve porodice koje su poplavljene novi krov nad glavom dobiti do zime, zima je počela, a faktičko stanje je da se niko od oštećenih nije uselio u novu kuću. Sedam meseci posle poplava država je u valjevskom kraju, uz pomoć donatora, uspela da izgradi samo četiri kuće u naselju Peti puk, međutim, iako je ministar Aleksandar Vulin obećao prilikom obilaska radova da će porodice biti useljene 6. decembra, još uvek im nisu predati ključevi. Pored toga grade se još 22 stambena objekta, ali na mnogima radovi nisu odmakli dalje od temelja.

Zbog obnove koja je kasnila malo njih je verovalo da će svi objekti koji su oštećeni u majskim poplavama biti završeni do zime. Međutim, predstavnici države su uporno ponavljali da nema razloga za brigu i da će svi do zime biti u novim domovima. To je ljudima u valjevskom kraju prilikom posete Valjevu krajem oktobra obećao i direktor Kancelarije za obnovu Marko Blagojević. “ Do zime biće svi u novim kućama”, rekao je tada Blagojević.

Kada je mesec dana kasnije, krajem novembra, Blagojević došao u novu posetu Valjevu, iako se nije odmaklo u izgradnji, on je ponovo tvrdio da će celokupan posao biti završen do zime. “Nema razloga za brigu, radi se savremenim tehnologijama i svi objekti će biti završeni do zime”, rekao je Blagojević.

Isto obećanje dao je i ministar za vanredne situacije Velimir Ilić prilikom posete Valjevu u junu ove godine kada je obećao da će građani zimu dočekati u novim kućama.” Svaki građanin kome je kuća porušena zna da iza sebe ima ozbiljnu, stabilnu državu i premijera koji radi na tome da se obnova što pre završi.Za nekoliko meseci posao će biti završen tako da se nadam da će oštećeni građani zimu dočekati u novim kućama”, rekao je Ilić.

Od obećanja nije bilo ništa, a predstavnici države sada su pomerili rok za završetak obnove. Direktor Kancelarije za obnovu Marko Blagojević je juče izjavio je da će se 85 odsto porodica koje su ostale bez kuća u poplavama useliti u nove kuće do kraja godine. Kako je Blagojević naveo, u preostale kuće ugroženi će se useliti u prvim danima 2015. godine.

Dok se ne ispune data obećanja, mnoge porodice su prinuđene da zimu dočekaju kod rođaka i prijatelja. U najtežoj situaciji je jedna sedmočlana porodica iz Vragočanice, u kojoj živi i jedna beba. Oni su prinuđeni da ovu  zimu dočekaju u kontejneru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *