subota, 20. jula 2024.

Šef delegacije EU u poseti Valjevu

Objavljeno: 24. septembra 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Šef delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji, ambasador Sem Fabrici sastaće se danas u Valjevu sa timom medicinskog i nemedicinskog osoblja angažovanog u okviru podrške EU zdravstvenom sistemu Srbije u borbi protiv COVID19.

Ambasadoru Fabriciju će se, pored deset članova i članica medicinskog tima, pridružiti i Verica Jovanović, direktorka Batuta, direktori valjevskog Zavoda za javno zdravlje i Opšte bolnice, gradonačelnik Valjeva, Lazar Gojković, kao i šefica Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge u Srbiji, Mikela Telatin.

Uz pomoć Evropske unije, u Srbiji je u okviru borbe protiv COVID19 na šest meseci angažovano ukupno 198 lekara i nemedicinskog osoblja. U Valjevu je angažovano pet doktora medicine i pet sanitarnih tehničara, koji su podrška postojećem timu u valjevskom Zavodu za javno zdravlje.

Ambasador Fabrici će obići romsko naselje u Valjevu na adresi Obrena Nikolića br. 6, 8 i 10. U obilasku će mu se pridružiti potpredsednica Vlade i predsednica koordinacionog tela za inkluziju Roma i Romkinja, Zorana Mihajlović i gradonačelnik Valjeva, Lazar Gojković.

Porodice u ovom romskom naselju su u maju i junu ove godine dobile 500 paketa hrane i sredstava za higijenu, kao pomoć EU najugroženijim porodicama u vreme epidemije koronavirusa.

Kada je reč o ukupnoj pomoći EU Srbiji u borbi protiv COVID19, Evropska unija je ubrzo nakon izbijanja epidemije, u martu ove godine, na raspolaganje stavila 93 miliona evra: 15 miliona evra je bilo namenjeno hitnoj pomoći, a 78 miliona za kratkoročni i srednjoročni ekonomski oporavak.

Pomoć Evropske unije se sastoji iz organizacije i finansiranja kargo aviona koji su u Srbiju dopremili medicinsku opremu, nabavke medicinskih sredstava, pomoći najugroženijim grupama, kao i angažovanja dodatnog medicinskog i nemedicinskog osoblja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *