sreda, 24. jula 2024.

Skoro duplo povećana potrošnja vode u Valjevu

Objavljeno: 21. jula 2015.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- U Valjevu je poslednjih dana potrošnja vode skoro duplo povećana. U valjevskom vodovodu kažu da vode ima dovoljno i da građani ne bi trebalo da strahuju, ali apeluju na racionalniju potrošnju vode. Rukovodilac fabrike vode na Pećini Irena Štulić kaže za Patak da je juče zabeležena maksimalna potrošnja vode, kada je ka valjevskim domaćinstvima odlazilo 565 litara u sekundi, dok uređaji na Pećini mere potrošnju samo do 600 litara u sekundi. Potrošnja vode je neuobičajeno visoka i u noćnim satima, što nije bio slučaj ranijih godina. „ Uobičajena potrošnja vode je oko 320 litara u sekundi, a u ovim toplim danima potrošnja se, u proseku kreće oko 450 do 565 litara u sekundi. U noćnim satima potrošnja vode prelazi 400 litara u sekundi, što se ranije nije događalo“, kaže Irena Štulić.

Na racionalniju potrošnji vode apelovao je i Odsek za vanredne situacije Valjeva. Apeluje se na građane da vodu sa javne vodovodne mreže ne upotrebljavaju za pranje i zalivanje javnih zelenih i drugih površina.

Zbog povećane opasnosti od nastanka požara na otvorenom prostoru, Odsek za vanredne situacije podseća da je zabranjeno spaljivanje ostataka useva, smeća i biljnih ostataka na otvorenom prostoru. Zabranjeno je i loženje otvorene vatre u šumi i na udaljenosti manjoj od 200 metara od ruba šume.

Zakonom su propisane novčane kazne od 10.000 do 50.000 dinara za fizička lica koja ne poštuju ove zabrane.

Ukoliko građani uoče požar odmah treba da pozovu lokalnu vatrogasnu jedinicu na broj 193 i da pruže jasne informacije o lokaciji požara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *