utorak, 5. marta 2024.

Skrining dojki čuva živote

Objavljeno: 2. novembra 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – U Opštoj bolnici Valjevo u ovoj godini je ukupno novootkrivenih karcinoma dojke 58. Najmlađa pacijentkinja ima 37 godina, a najstarija 86, saopšteno je iz valjevske bolnice.

Kod mlađih žena od 45 godina novootkriveno je 6, a u životnoj dobi od 45 do 55 godina zabeleženo je 5. Sa starijom životnom dobi povećava se i rizik od oboljevanja pa je tako od

55 do 65 godina starosti, obolelo 15 žena, a kod starijih od 65 godina otkriveno je 32. U prethodnoj 2019. godini, novootkrivenih slučajeva bilo je 101.

Skrining je izrazito važan iz razloga da se tumori ili promene u dojkama otkriju na vreme kada je postotak izlečenja visok.

“Ukoliko se promene otkriju u premalignim lezijama i otklone na vreme, osim što spasava se život sprečava se razvoj negativnih malignih alteracija. Ukoliko je već došlo do maligniteta u dojkama mamografijom istu tu promenu uočavamo znatno ranije, u malim idmenzijama kada je i lečenje i izlečenje potpuno moguće. Prema ranije dostupnih podataka iz 2016. godine nam govori da je broj osiguranica u ciljanoj grupi žena prema godinama života koje su pozvane na skrining dojki bio 6.662, od čega se na žalost na  mamografski pregled odazvalo svega 1.061 žena. To znači da je svega 15% žena se odazvalo na skrining”, kaže dr Aleksandra Milutinović šef Odseka onkologije sa palijativnom negom Opšte bolnice Valjevo koja se u svakodnevnom kliničkom radu sreće sa problematikom karcinoma dojki, apelujući i pozivajući žene da se odazivaju skrining pozivima, jer samo tako i može da se nešto otkrije na vreme i nešto učini za njihovo ozdravljenje.

Ona je još jednom naglasila da mamografski pregled nije invazivan niti štetan u smislu zračenja, takođe je bezbolan, a korist od mamografije je višestruka ukoliko se svaka promena otkrije na vreme. U našem regionu mamografija se sprovodi u Opštoj bolnici Valjevo koja poseduje zahvaljujući donaciji Vlade Japana digitalni mamograf.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *