sreda, 24. jula 2024.

Slab rod i niska cena maline

Objavljeno: 1. jula 2024.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Loša godina za valjevske malinare, foto: Grad Valjevo
Loša godina za valjevske malinare, foto: Grad Valjevo

VALJEVO- U Brankovini je održana 62. po redu privredno-turistička manifestacija „Dan maline“. Proizvođači su složni u jednom- da je slab rod i niska cena maline, dok stručnjaci kažu da je ovo jedna od najlošijih godina za malinare.

Otkupna cena maline kreće se od 200 do 250 dinara, što, kako tvrde proizvođači, nije dovoljno da se pokriju troškovi i da im ostane minimalna zarada.

U godini koja je jedna od najlošijih za proizvođače „crvenog zlata“ na tradicionalnom Danu maline u Brankovini okupilo se oko 30 izlagača, a nagradu za najboljeg robnog izlagača dobio je Matija Selaković iz Sušice.

Nagrađeni proizvođači, foto: Grad Valjevo

Jedna od najlošijih malinarskih godina

Po rečima Đorđa Sovilja iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Valjevu u odnosu na prošlu godinu, kada su prinosi po hektaru bili ispod proseka i kretali se tri do tri i po tone, ove sezone rod je manji za 50 odsto, ako ne i više. Objašnjava da je znatno raniji početak vegetacije, tokom marta i aprila, bio izuzetno sučan bez padavina, te da je i cvetanje krenulo ranije. To je sve zajedno dovelo do slabog porasta rodnih grančica.

“Sve to je uticalo da ovo bude jedna od najlošijih malinarskih godina koju će karakterisati najniži prinosi po jedinici površine. Ima zasada koji su pod sisitemima za navodnjavanje, ali malo je proizvođača koji mogu da se pohvale prinosima iznad proseka. Mi kažemo da su vrhunski prinosi kod nas 10 tona po hektaru, ali nažalost u 70 do 80 posto zasada je rod manji od prošlogodišeg”, rekao jke ranije Đorđe Sovilj.

Kulturno-umetnički program u Brankovini, foto: Grad Valjevo

Kulturno-umetnički program

Manifestaciju Dan maline u Brankovini je otvorio načelnik Kolubarskog okruga Viktor Mićić, a svečanom otvaranju je prisustvovao je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

Za brojne posetioce je priređen kulturno-umetnički program. Tradicionalno je održano i predavanje Poljoprivredne stručne službe, Seoske olimpijske igre, kao i Gastro fest – takmičenje u kuvanju gulaša.

Pokrovitelj ove manifestacije je grad Valjevo, a organizatori su Mesna zajednica Brankovina, Turističko društvo “Ljuba Nenadović”, Poljoprivredna i savetodavna stručna služba i Turistička organizacija Valjevo.

 

Jedan komentar na “Slab rod i niska cena maline

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *