četvrtak, 18. aprila 2024.

Smanjen broj krivičnih dela u Kolubarskom okrugu

Objavljeno: 3. februara 2024.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Policijska uprava u Valjevu, foto: Patak online
Policijska uprava u Valjevu, foto: Patak online

VALJEVO- Na području Policijske uprave u Valjevu u toku 2023.godine evidentirano je smanjenje broja krivičnih dela u odnosu na isti period prethodne godine i to za 3,96 odsto, saopštila je valjevska policija.

Tokom 2023.godine u okviru oblasti privrednog kriminala otkriveno je 218 dela, što je 49 dela više nego za period prethodne godine, dok je iz oblasti opšteg kriminala evidentirano 1113 krivičnih dela što predstavlja manji broj nego u istom periodu prethodne godine i to za 9,43 odsto.

„Po brojnosti otkrivenih dela u toku izveštajne godine zauzimamo četvrto mesto u Republici, što je za dve pozicije bolji rezultat u odnosu na prethodnu godinu“, navedeno je u saopštenju za javnost.

U strukturi najtežih krivičnih dela nije bilo evidentiranih krivičnih dela ubistvo i teško ubistvo u prethodne dve godine.

Smanjen broj krađa

Kod krivičnih dela krađa zabeleženo je smanjenje od 13,87 odsto i procenat rasvetljavanja od 89,27 odsto, a kod krivičnih dela teška krađa za 29,48 odsto u odnosu na 2022. godinu. Na području Policijske uprave u Valjevu izvršena su 4 krivična dela razbojništva i procenat rasvetljavanja ovih krivičnih dela je 100 odsto.

Od ukupno 483 dela sa nepoznatim izvršiocem u 2023. godini rasvetljeno je 393 dela, uz procenat rasvetljavanja visokih 81,3 odsto.

„Policija ulaže velike napore da one koji čine ova krivična dela sklone sa ulica, pa je tako rasvetljenost na veoma visokom nivou. Po ovom odličnom rezultatu Policijska uprava u Valjevu nalazi se na prvom mestu među policijskim upravama u Srbiji“, saopštila je valjevska policija.

Valjevska policija, foto: Patak online

Jedan od prioriteta je da narko-dileri budu sklonjeni sa ulica

Kako je navedeno, ono što je, između ostalog, jedan od prioriteta pripadnika Policijske uprave Valjevo je da narko-dilere skloni sa ulica. U toku 2023. godine evidentirani su daleko bolji rezultati po svim parametrima u poređenju sa 2022. godinom.

„Veći je broj zaplena, otkriven je veći broj krivičnih dela i zaplenjena je daleko veća količina opijata u odnosu na isti period prethodne godine. Realizovano je 177 zaplena opojnih droga, 11 više nego prošle godine“, navedeno je u saopštenju za javnost.

Na području Policijske uprave u Valjevu, tokom 2023. godine, stanje u oblasti javnog reda i mira bilo je stabilno i na zadovoljavajućem nivou.

U saobraćajnim nesrećama poginula 21 osoba

U redovnim i pojačanim kontrolama saobraćaja, koje su između ostalog bile usmerene na otkrivanje prekršaja koji su i najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda, tokom 2023. godine, otkriveno je ukupno 46347 prekršaja, dok je taj broj u 2022. godini iznosio 33230. U saobraćajnim nezgodama  tokom 2023. godine poginula je 21 osoba, odnosno 3 osobe više nego prethodne godine. Teško je povređeno 87 osoba ili 20 osoba manje nego u toku 2022.godine, a lakše 440 osoba ili 40 više nego prošle godine, navedeno je u saopštenju za javnost valjevske policije.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *