subota, 13. jula 2024.

Smrtnost hospitalizovanih u valjevskoj bolnici je 22 odsto

Objavljeno: 12. novembra 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- U valjevskoj bolnici je od početka godine do 24. oktobra ukupno hospitalizovano preko 2.000 kovid pacijenata. Od tog broja je preminulo oko 22 odsto. Hospitalizovani i umrli su u najvećem broju bili nevakcinisani, objavio je CINS.

S druge strane, Zavodu za javno zdravlje Valjevo od početka godine do početka oktobra prijavljeno je 267 smrtnih ishoda obolelih od korone. Njih 10 odsto je bilo vakcinisano, 67 odsto nevakcinisano, dok za ostale nije poznat vakcinalni status, naveo je valjevski Zavod.

Od početka epidemije u martu prošle godine od posledica korona virusa u Kolubarskom okrugu je preminulo 689 osoba. U Valjevu je preminulo njih 373, Ubu 92, Mionici 83, Ljigu 51, Lajkovcu 48 i Osečini 42, pokazuju podaci Zavoda za javno zdravlje u Valjevu.

U protekla dva meseca novinari CINS-a su poslali 79 zahteva za pristup informacijama od javnog značaja – Ministarstvu zdravlja, Institutu za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut, institutima, bolnicama i zavodima za javno zdravlje u Srbiji. CINS ih je pitao da li su hospitalizovani i umrli kovid pacijenti bili vakcinisani i ako da, kojom vakcinom. Reč je, između ostalog, o bolnicama koje su na spisku Batuta jer poseduju respiratore za lečenje najugroženijih. Informacije je dostavila 21 institucija.

Podaci koje su dobili pokazuju da je u Srbiji značajno veći broj hospitalizovanih i umrlih kovid pacijenata bio nevakcinisan.

Među onima koji su, uprkos vakcinaciji, bili na bolničkom lečenju ili su umrli zbog korone, najviše je onih koji su primili vakcinu kineskog proizvođača Sinofarm, navodi CINS.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *