ponedeljak, 20. maja 2024.

Solarno drvo služi kao oglasna tabla

Objavljeno: 4. jula 2016.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Prvi solarni punjač, postavljen pre četiri godine u centru Valjeva, već duže vreme ne služi svojoj nameni! Naime, umesto da građani na Gradskom trgu dopune baterije mobilnih telefona uz pomoć sunčane energije, solarni punjač služi kao oglasna tabla nesavesnih građana, koji na solarno drvo lepe sve i svašta, od oglasa za prodaju pilića, do poziva na razne događaje.

Solarno drvo, koje je zamišljeno tako da građani na njemu mogu da dopune baterije svojih telefona, kao i da na tom mestu iskoriste mogućnost da besplatno surfuju internetom putem mt:s  mreže, se u više navrata našlo na udaru huligana, koji su počupali kablove za punjenje mobilnih telefona, tako da je ono u potpunosti izgubilo svoju svrhu. U poslednjih godinu dana niko od nadležnih se nije setio da zameni pokidane kablove, dok su pojedini građani solarno drvo, postavljeno u centru Valjeva, počeli da koriste kao oglasnu tablu.

“Na prodaju tovni pilići”, “Izdajem stan povoljno”, samo su neki od oglasa koji su osvanuli na prvom solarnom punjaču u centru Valjeva! Iako se solarno drvo nalazi na 10 metara od gradske kuće, gde su smešteni i komunalni policajci, za sve ove godine niko se nije setio da huliganima stane na put, niti da pokidane kablove zameni novim.

Solarno drvo je postavljeno u Valjevu u oktobru 2012., godinu dana kasnije nakon što su solarne punjače dobili građani Beograda. Tada je u centru Valjeva postavljen pet metara visok solarni punjač  Strawberry drvo. Prvi javni solarni punjač na svetu izumeli su mladi stručnjaci iz Srbije, koji su 2011. osvojili prvo mesto na takmičenju „Sustainable energy week” u Briselu.

Miloš Milisavljević osnivač i direktor kompanije Strawberry energy  otvarajući solarno drvo  u Valjevu pre četiri godine je rekao da godišnje 165.000 ljudi napuni svoje mobilne uređaje na solarnim punjačima u  Srbiji i da je energija koju smo sačuvali dovoljna da se ispeku 6.000 palačinki, da svaki stanovnik Indonezije pošalje sms poruku, ili da 84 puta pogledamo sva tri dela filma „Gospodar prstenova“.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *