sreda, 17. aprila 2024.

Stabilno tržište suhomesnatih proizvoda

Objavljeno: 17. februara 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Pandemija korona virusa nije u velikoj meri uzdrmala tržište suhomesnatih proizvoda. Proizvođači kažu da je u proteklih godinu dana evidentnija manja prodaja, ali i dodaju da je prodaja putem interneta i isporuka na kućnu adresu kupaca zamenila festivale i manifestacije gde plasiraju gro svojih proizvoda.

“Zbog trenutne situacije sve je malo teže u odnosu na period pre pojave korona virusa. Mnogo je lošija potražnja, a po mojoj proceni došlo je i do pada cene, jer narod nema para. Ja sad ne mogu da prodam pečenicu kao ranije, cene su kao u prodavnicama. Domaći suhomesnati proizvodi su dosta traženi, jer su ljudi shvatili da je domaći proizvod mnogo boqi nego industrijski. Dosta se kupuje slanina, pečenica, dosta se traže proizvodi i od mangulice”, priča Mile Todosijević, koji svake godine na svom gazdinstvu odgaji 10 do 15 tovnih svinja, čije meso preradi i plasira na tržište.

Proizvodnja i plasman mesa i proizvoda od mesa u Srbiji je stabilna i dovoljna za domaće potrebe sa tržišnim viškovima koji mogu da se usmere na izvoz, rekao je  Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije.

“Treba napomenuti da je mesno – prerađivačka industrija izdržala veliki udarac izazvan pandemijom kovid – 19 i pokazala visok stepen organizovanja proizvodnje u specifičnim vanrednim uslovima poslovanja. Nije bilo nestašica niti skokova cena iako je na svetskom tržištu bilo velikih poremećaja i cena i međunarodnog transporta gotovih proizvoda”, kaže Budimović.

Po podacima Privredne komore Srbije za prvih jedanaest meseci prošle godine industrijska proizvodnja trajnih i polutrajnih proizvoda od mesa iznosila je oko 80.000 tona.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *