sreda, 24. jula 2024.

Stigle vakcine protiv gripa za starije od 65 godina

Objavljeno: 16. oktobra 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- U holu Centra za kulturu Valjevo počela je imunizacija protiv sezonskog gripa četvorovalentnom vakcinom, koju mogu da prime i građani stariji od 65 i mlađi od 18 godina. Dom zdravlja u Valjevu je u prvoj isporuci dobio 2.575 vakcina, koje obuhvataju dva tipa virusa A i dva tipa virusa B.

Zainteresovani građani treba da dođu na vidno obeleženi ulaz za prijem vakcina protiv gripa, s obzirom da postoji zaseban ulaz za davanje vakcina protiv korona virusa.

Građanima je već nedelju dana na raspolaganju vakcina domaćeg instituta „Torlak“, namenjena uzrastu od 18 do 65 godina, za koju će i dalje moći da se opredele na vakcinalnom punktu u holu Centra za kulturu. Do sada je ovu vakcinu primilo 125 sugrađana.

Zainteresovani građani će na vakcinalnom punktu imati konsultacije sa lekarom, koji će proceniti da li su trenutno u zdravstvenom stanju da prime vakcinu protiv gripa. Vakcinu ne mogu primiti osobe koje imaju respiratornu infekciju i temperaturu, dok ne ozdrave, kao i osobe osetljive na kokošje jaja, meso i perje.

Vakcina protiv gripa preporučuje se svim rizičnim grupama građana, prvenstveno starijima od 65 godina i hroničnim bolesnicima, kao i onima koji su na radnom mestu u kontaktu sa puno ljudi. Za sticanje imuniteta potrebno je dve do tri nedelje, a stvara se imunitet za narednih šest do 12  meseci.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *