utorak, 23. jula 2024.

Stipendije i školski pribor za đake romske nacionalnosti

Objavljeno: 29. oktobra 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVA- Grad Valjevo je obezbedio besplatan školski pribor za romske osnovce, kao i novac za stipendije osnovaca, srednjoškolaca i studenata romske nacionalnosti. Da bi podstakli obrazovanje najmlađih, jer se dešava da deca romske nacionalnosti nemaju potreban školski pribor, odlučeno je da im se podeli 253 kompleta školskog pribora, a među školarcima su i deca iz socijalno ugroženih porodica. Što se tiče stipendija, osnovci će dobijati po 3.000, srednjošlolci po 4.000, a studenti po 7.000 dinara mesečno.

„Grad Valjevo je u ovoj budžetskoj godiini za LAP izdvojio 3,6 miliona dinara, od čega za stipendiranje učenika 2,5 miliona dinara, za obezbeđenje užine za romsku decu koja pohađaju obavezni predškolski program 590.000 dinara, za kulturno – zabavne aktivnosti 150.000 dinara, isto toliko za nabavku novogodišnjih paketića, kao i 250.000 dinara za nabavku školskog pribora. Obezbeđena su 273 kompleta školskog pribora i ovim nisu obuhvaćena samo deca romske nacionalnosti, već i deca iz drugih socijalno ugroženih porodica, a sve u saradnji sa školama, direktorima škola i pedagoškim asistentima“, rekao je predsednik Saveta za socijalnu politiku grada Valjeva Radoica Rstić.

 

Pravo na stipendije je ostvarilo 68 učenika i studenata iz valjevskog kraja, a raduje podatak da je ove godine više stipendista nego lane.

“Ove godine imamo osam stipendija više u odnosu na prošlu godinu, što je dobra vest. Ova programska aktivnost se odvija u tri pravca. Prvi pravac je da se nagrade svi učenici osmog razreda osnovne škole, a koji su završili sedmi razred sa prosečnom ocenom 3,5. Ove godine imamo sedam takvih učenika, što je za tri više u odnosu na prošlu godinu. U narednih deset meseci će dobijati stipendiju grada Valjeva u iznosu od 3.000 dinara mesečno. Svaki učenik koji upiše srednju školu, automatski ostvaruje pravo na stipendiranje. Ove godine je 50 učenika, što je za pet više u odnosu na prošlu godinu. Samo je sedam učenika koji su završili osnovnu, a nisu upisali srednju školu. Od njih sedam, tri su pohađala individualni program, ostali su se odselili iz Valjeva, tako da možemo slobodno da kažemo da skoro 100% učenika romske nacionalnosti koji završe osnovnu školu, nastavljaju svoje školovanje, a to i jeste osnovni cilj ovog Akcionog plana da dođu do svojih diploma i zvanja, kako bi se sutra lakše zaposlili i ostvarili svoja prava, kao i postali ravnopravni članovi našeg društva“, rekao je Rstić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *