petak, 24. maja 2024.

Štrajk upozorenja u fabrici „Valy“

Objavljeno: 30. avgusta 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Fabrika u Valjevu (arhiva), foto: Patak online
Fabrika u Valjevu (arhiva), foto: Patak online

VALJEVO- U fabrici italijanske firme „Valy“, koja posluje u okviru kompanije za proizvodnju čarapa i ženskog rublja „Golden Lady“, u toku je štrajk upozorenja, saznaje N1 od izvora u ovoj fabrici.

U štrajku su radnice jednog pogona, a njima su se sporadično priključivale i radnice drugih pogona. Razlog za štrajk su, kako kažu, niske zarade, neadekvatno plaćen rad subotom i „izrabljivanje“ radnika enormno visokim normama.

Biljana Nikolić, predsednica reprezentativnog sindikata „Nezavisnost“, rekla je za N1 da ona ne zna mnogo o dešavanjima u valjevskoj fabrici, jer joj se niko od radnika tim povodom nije obraćao.

„Čula sam da neke priče kruže, ali meni se niko zvanično nije obratio. Prave informacije nemam ni ja“, rekla je za N1 Nikolić i napomenula da je ona sa sedištem u fabrici u Loznici, pored Valjeva, drugoj fabrici firme „Valy“ u Srbiji.

Na pitanje da li su sindikati (u „Valiyu“ deluje i sindikat „Sloga“) potpisali kolektivni ugovor sa rukovodstvom firme i kolike su prosečne zarade, Biljana Nikolić je odgovorila da se prosečne zarade oko 60.000 dinara.

„Kolektivni ugovor potpisan je pre godinu i više dana i u septembru predstoje novi pregovori sa rukovodstvom, jer je inflacija obezvredila postojeća primanja radnika“, rekla je Nikolić.

N1 nezvanično saznaje da bi do kraja nedelje u Valjevo trebalo da stignu vlasnici kompanije „Golden Lady“ iz Italije.

Izvor: N1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *