petak, 24. maja 2024.

Sutra u podne odluka o štrajku u „Gorenju“

Objavljeno: 13. jula 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Štrajk u fabrici rashladnih uređaja „Gorenje“, koji je trajao sinoć od 19 do skoro 22 časa, trenutno je zamrznut ali će biti aktiviran sutra u podne ukoliko zahtev radnika u proizvodnji za povećanje plate od 5.000 dinara ne bude ispunjen.

Sinoć je štrajkovalo oko 600 radnika druge smene u obe fabričke hale, nezadovoljni sporazumom koji su potpisali poslodavac i sindikat i kojim je dogovoreno povećanje naknade za topli obrok, uz „nagradu“ od 1.000 dinara uz julsku platu zbog otežanih uslova rada (vrućine), što su radnici smatrali ponižavajućim pa su napustili proizvodnju i izašli ispred hala.

Nakon dolaska predstavnika menadžmenta, njima je ponuđena naknada od po 3.000 dinara i to za one radnike koji nisu bili na bolovanju ili nisu koristili slobodan dan.

„Međutim, odbili smo i to i ostali jedinstveni u stavu da tražimo povećanje plate od 5.000 dinara. Predstavnici menadžmenta su nam odgovorili da će se konsultovati sa upravom u Velenju, da bi nam odgovor dali sutra u 12 sati. Ako bude negativan i naš zahtev ne bude usvojen, od tad ćemo biti u generalnom štrajku“, kažu radnici „Gorenja“.

Inače, oni su izabrali 15 radnika koji će ih ubuduće zastupati u pregovorima jer su nezadovoljni ponašanjem sindikata koji, kako kažu, „više zastupa interese uprave nego naše“. Kako saznajemo, dosadašnji direktor valjevske fabrike Boris Pavčnik je smenjen pre mesec dana, a umesto njega na čelu fabrike biće Drago Kremker, koji je juče došao u Valjevo.

„Gorenje“ u Valjevu u obe fabrike zapošljava oko 1.500 radnika, a plata za one u proizvodnji, koji rade šest radnih dana u sedmici uključujući i treću smenu, kreće se od 200 do 300 evra.

5 komentara na “Sutra u podne odluka o štrajku u „Gorenju“

 1. … ja znam jedan dolap crn glomazan truo, njegovu sam škrupu kao dete ćuo…. e dosta ste bili Rage ko je su okretale dolap.

  12

  1
 2. Aloooo Gradonacelnik!!! Gde si se sakrio? Vidis li sta ti se u gradu desava? Radis li ti sta osim sto zloupotrebljavas i lupas sluzbene aute? Ti ces zatvoriti Gorenje a prvi si prileteo stolu i jagnjetini. Alooooo Gradonacelnik, javi seeeeee

  17

  -1
 3. Pod hitrno podeliti otkaze inspektorima rada,jer umesto da obilaze preduzeća i ustanove gde ljudi rade,oni čekaju da ih neko pozove.Jednostavno dodju nenajavljeni iskontrolišu poslodavca,porazgovaraju sa radnicima,ako im je to teško,KUĆI….

  8

  0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *