petak, 24. maja 2024.

Svaka cigareta smeta

Objavljeno: 1. februara 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Foto: Dom zdravlja
Foto: Dom zdravlja

VALJEVO- Dom zdravlja, Zavod za javno zdravlje, Medicinska škola i Crveni krst Valjevo obeležili su Nacionalni dan bez duvana akcijom na Gradskom trgu, gde su delili zdravstveno-vaspitni materijal i sa sugrađanima popunjavali upitnik – test procene nikotinske zavisnosti. Ovogodišnji slogan Nacionalnog dana bez duvana glasi „Svaka cigareta smeta”.

Slavica Filipović, patronažna sestra i specijalista javnog zdravlja iz Doma zdravlja podsetila je da se kroz sve teme u okviru zdravstveno-vaspitnog rada sa mladima, kao i zdravstvene manifestacije, čitave godine, provlači i upozorenje o štetnosti duvanskog dima za ljudsko zdravlje.

„Duvan sadrži 6-8.000 kancerogenih supstanci, koje utiču na sve organe. Pojedinac ne može to sam da učini jer je pušenje bolest zavisnosti, potrebna je stručna pomoć, podrška porodice i lokalne zajednice. Na raspolaganju je izabrani lekar u Domu zdravlja, savetovališta, patronažne sestre kroz sve oblike rada i specijalizovane ustanove“, rekla je Slavica Filipović.

Foto: Dom zdravlja

Sekretar Crvenog krsta Aleksandar Tomić podsetio je na podatak da u svetu svake godine od posledica duvanskog dima strada oko osam miliona ljudi, od čega milion nepušača usled izloženosti duvanskom dimu.

„To su podaci koji su nam interesantni u preventivnom radu, odnosno kako da pomognemo onima koji su pasivno izloženi duvanskom dimu, zatim onima koji ne mogu da se odviknu od pušenja i kako da demotivišemo naše učenike da stupe u taj oblik zavisnosti, jer postoji podatak da je 17,7 posto učenika prvog razreda srednjih škola probalo elektronsku cigaretu“, rekao je Tomić.

Najčešće korišćeni duvanski proizvodi u Srbiji su cigarete, koje svakodnevno puši 27,1% stanovništva starosti 15 godina i više, dok 15,8% svakodnevno puši 20 i više cigareta na dan. Istraživanja sprovedena u Srbiji pokazuju porast popularnosti drugih duvanskih i nikotinskih proizvoda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *