četvrtak, 13. juna 2024.

Sve traženije voće

Objavljeno: 21. jula 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

OSEČINA – U šljivarskoj prestonici kolubarskog kraja, Osečini, mladi proizvođači osim “plavog zlata” uviđaju i perspektivu u gajenju drugih voćnih vrsta. Pored šljive, maline i kupine, Ivana (29) i njen suprug Goran (31) Timotić pre pet godina na porodičnom imanju u selu Ostružanj posadili su borovnicu, koju gaje na 14 ari i imaju više od 400 sadnica.

“Kada već nije bilo posla u bankarstvu, odlučila sam da zajedno sa suprugom, koji je inače keramičar i vodoinstalater, radim u poljoprivredi. Ja računam, stavljam sve na papir, bavim se prodajom. Svi su posadili kupinu, malinu i šljivu, i mi imamo 500 stabala šljive, ali je suprug želeo da probamo da gajimo borovnicu pošto je u našem kraju nema. Ja sam ga podržala i tako smo krenuli”, priča Ivana.

Ovogodišnju berbu privode kraju i očekuju da će nabrati blizu 400 kilograma plavih plodova. Tim prinosom su zadovoljni obzirom da su sadnice u trećoj i četvrtoj godini vegetacije.

“Trenutno nismo u mogućnosti da postavimo zaštitne mreže, pošto je to veoma skupa investicija, ali planiramo da to uradimo naredne godine. Pored toga u planu je da proširimo planatežu do 1.000 sadnica”, kaže Goran.

Borovnicu  su uglavnom prodavali u svežem stanju, dok je jedan deo roda Ivana prošle godine preradila u sok.

“Zadovoqni smo sa cenom od pet evra po kilogramu, ali ima i onih koji je prodaju i po sedam, osam evra, u Beogradu je još skupqa. Pošto smo mladi proizvođači i prvi put smo izašli na tržište, nismo išli sa većom cenom iako smo prodavali samo prvu klasu, a sitniju borovnicu smo ostavljali za nas. Sa ovom cenom od pet evra ima zarade, mada mi još možda nismo sva ulaganja pokrili jer je ovo nama tek treća godina. Kažu da se u četvrtoj i petoj godini otplati ono što je uloženo”, ističu Timotići.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *