četvrtak, 13. juna 2024.

Sve više pregleda u Kovid ambulanti

Objavljeno: 23. avgusta 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- U Kovid ambulanti Doma zdravlja Valjevo u Novom naselju iz dana u dan povećava se broj pregleda, testiranja i sugrađana pozitivnih na virus SARS-CoV-2. Od prošlog ponedeljka broj dnevnih pregleda prešao je 200 i krajem nedelje je izašao na 240, dok se broj testiranih kreće od 130 do 140 dnevno.

Dr Branislav Jovanović, šef Odseka medicine rada Doma zdravlja Valjevo, kaže da je klinička slika različita u odnosu na prethodni period.

„To sada liči na sezonski grip: sekret iz nosa, grebanje u grlu, kašalj, malaksalost, bolovi u glavi, mišićima i zglobovima. Gubitak čula ukusa i mirisa nije karakterističan za ovaj pik. Poneki pacijent se pojavi sa upalom pluća, ali to su sporadični slučajevi. Težih slučajeva za sada nismo imali. Bilo je kolapsa i padanja nesvest, ali smo to rešavali u našoj ambulanti, tako da tek ponekog pacijenta pošaljemo u Kovid deo Opšte bolnice na konsultacije. Mislim da je desetak njih hospitalizovano“, kaže dr Jovanović.

Kako bi se izbegli nesporazumi, dr Jovanović je podsetio da sugrađani sa simptomima prehlade ili simptomima sličnim gripu, sa prolivom i povraćanjem, bez obzira što misle da nisu inficirani koronom, zbog epidemiološke situacije moraju doći na pregled isključivo u Kovid ambulantu.

Dr Branislav Jovanović

S obzirom na to da je period alergije na ambroziju, dr Jovanović kaže da se simptomi ipak mogu razlikovati.

„Pacijenti koji su alergični na ambroziju znaju da u ovom periodu kreće curenje iz nosa i svrab. Velika je razlika upravo zbog peckanja i svraba u očima, karakterističnog curenja iz nosa, koji nisu praćeni temperaturom i malaksalošću, tako da to pacijenti prepoznaju“, kaže dr Jovanović.

Postepeno se povećava i broj vakcinisanih na punktu u Domu zdravlja, od prošle sedmice je počelo davanje i treće doze.

„Interesovanje za treću dozu je veliko. Trebalo bi da dođu po pozivu, mada nam se javljaju i ovako, a bitno je da naši sugrađani znaju da od prijema druge doze treba da prođe šest meseci. Preporuka je da oni koji su primili dve doze kineske Sinofarm vakcine kao treću dozu mogu da prime Sinofarm ili Fajzer, a ko se imunizovao ruskom kao treću dozu prima isključivo rusku“, šef Odseka medicine rada Doma zdravlja.

Radno vreme Kovid ambulante u Novom naselju od ponedeljka do petka je od 7 do 20 časova, a vikendom od 8 do 18 časova. U skladu sa situacijom biće korigovano radno vreme i organizacija posla, o čemu će sugrađani biti blagovremeno obavešteni.

„Od danas prelazimo na tri smene po dva lekara kako bismo skratili smene jer kolegama postaje naporno da izdrže po sedam sati u skafanderima. Naravno, po potrebi ćemo uvesti još više lekara“, zaključuje dr Jovanović.

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *