utorak, 25. juna 2024.

Sve više zainteresovanih za ovčarsku proizvodnju

Objavljeno: 8. februara 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Iz godine u godinu u Valjevu sve veće interesovanje vlada za ovčarskom proizvodnjom, o čemu svedoči i broj zahteva koje poljoprivrednici iz ovog kraja podnesu Javnom preduzeću “Agrorazvoj valjevske – doline“, za dodelu jagnjadi sjeničke pramenke. Samo u toku prošle godine od postojećih držalaca preuzeto je 650 grla i nabaljeno još 300, a prema rečima Bojana Boškovića, direktora ovog preduzeća trenutno ima preko 200 podnetih zahteva za dodelu umatičenih jagnjadi. Prošle godine sklopljena su 52 ugovora, od kojih je desetak novih držalaca.

“ U protekle tri godine naš cilj je bio povećanje stočnog fonda i što se tiče ovaca to je i postignuto. Pored toga želeli smo da se izvrši zamena neumatičenih sa umatičenim grlima kako bi oni koji se bave ovom proizvodnjom ostvarili pravo na subvencije. Tokom 2018. u dva maha podeljeno je 200 jagnjadi, a očekuje se podela još 100 grla po Javnoj nabavci koja je realizovana krajem 2018. godine. Godišnje sa proizvđačima najčešće se sklopi 30 ugovora, ali u prošloj godini veći broj ugovora je iz razloga što smo u početku davali po 10 umatičenih grla a zbog izmene uredbe mi smo postojećim držaocima davali još umatičenih jagnjadi kako bi mogli da ostvare pravo na subvencije od strane države. Mi smo prošle godine preuzeli 650 grla od postojećih držalaca i nabavili još 300, a 2017. godine sa Sjenice je nabavljeno 360 jagnjadi“, kaže Bojan Bošković.

 

Stočni fond grada Valjeva, mesa u živom, vredan je nešto više od sto miliona dinara. U vlasništvu grada trenutno je oko 5.000 grla pretežno ovaca, od čega oko 1.000 grla preduzeće “Agrorazvoj valjevske – doline“ potražuje od držalaca na osnovu ugovora koji se trenutno realizuju ali i putem sudskih sporova zbog neizmirenih ugovornih obaveza od strane držalaca. Javno preduzeće “Agrorazvoj valjevske – doline“, koje se stara o stočnom fondu, ugovore o zanavljanju ima sklopljene sa 350 poljoprivrednih proizvođača na teritoriji Valjeva.

Pored ovaca stočni fond čine junice i telad. Prema rečima Boškovića, junice već nekoliko godina nisu nabavljane, ugovori iz ranijih godina su već istekli, tako da su ostale ugovorne obaveze koje proizvođači izmiruju. Što se tiče tova teladi Agrorazvoj trenuto ima sklopljena dva ugovora sa poljoprivrednim proizvođačima.

“Kako bi naplatili potrživanja pred nadležnim sudovima bilo je pokrenuto 120 tužbi koje je Agrorazvoj dobio u svoju korist. Nadam se da će toga biti sve manje jer nije ni nama ni njima u interesu da do toga dolazi. I ako se iskreno i ozbiljno radi ovaj posao smatram da to nije neko veliko opterećenje za samog poljoprivrednog proizvođača da svoju obavezu izmiri što će se odraziti na dobrobit celokupne poljoprivrede valjevskog kraja “,  rekao je direktor Javnog preduzeća “Agrorazvoj valjevske – doline“.

Prema njegovim rečima, oni koji su uzimali junice opredeljuju se da svoje obaveze izmiruju u novcu a ne da vraćaju telad. Od tog novca kako kaže preduzeće raspisuje javnu nabavku za kupovinu jagnjadi pošto je za njima najveća tražnja.

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *