nedelja, 21. jula 2024.

Svečano i radno obeležen Dan sestrinstva

Objavljeno: 13. maja 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Datum rođenja Florens Najntingejl 12. maj, obeležava se kao Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara. Od 2012. godine se Sveti Vasilije Ostroški obeležava kao zaštitnik i slava sestrinstva valjevske bolnice. U svečanoj i radnoj atmosferi najbrojniji medicinski kadar obeležava svoj dan. Ovogodišnji domaćin Slave i Dana sestrinstva je služba Ginekologije i akušerstva, a sledeće godine će biti sestrinstvo pneumoftiziološke službe.

Vladan Ilić, pomoćnik direktora za sestrinstvo, je rekao da se ovogodišnji Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara obeležava pod sloganom “Zdravlje za sve“. Ilić je čestitao praznik svima sa željom za dalje profesionalne uspehe, stalno usavršavanje, ali i postizanje zasluženog statusa i u struci i u društvu, a da se pri tome nikada ne sme zaboraviti da je sve to podređeno samo jednom cilju, zdravlju i blagostanju ljudi.

„Sestrinstvo predstavlja važan segment u sistemu zdravstvene zaštite pri čemu je široka oblast sestrinskog angažovanja: od prvog plača novorođenčeta do poslednjeg trenutka obolelog, uz stalnu brigu za zdravlje tela i duše, što zahteva najbolje u nama, ljubav prema ljudima i punu posvećenost. Uloga medicinske sestre jeste jedinstvena. Ako se kaže da je postavljanje ispravne dijagnoze od presudne važnosti za uspostavljanje kontakta sa pacijentom i dobijanje kvalitetne anamneze, onda se može isto tako reći da bez kvalitetne sestre koja je ravnopravni član tima, nema kvalitetne brige o pacijentu, zaštite i unapređenja njegovog zdravlja“,  rekao je Vladan Ilić.

Povodom proslave Medjunarodnog dana sestara, UMST i babica Srbije nagradilo je dve koleginice Miru Radojević i Ljiljanu Nastić. Kako je navedeno, one su doprinele struci u neprekidnom radu uz bolesnike na poslovima zdravstvene nege, a u svom poslu su izuzetno posvećene.

Stalno usavršavanje medicinskog kadra  i usvajanje novih metoda u kliničkom radu jedan je od prioriteta koji podržava direktor Opšte bolnice Valjevo dr Zoran Đurić.

„U Opštoj bolnici Valjevo, zaposleno je 747 medicinskih sestara i tehničara. Uzimajući u obzir da je ukupan broj zaposlenih uključujući i medicinsko i nemedicinsko osoblje oko 1300, jasno je koliki je značaj sestrinstva u našoj bolnici u lečenju, nezi i pomoći bolesnicima. Moram reći da je to izuzetno težak, odgovoran posao koji se inače obavlja timski i neophodno je imati i strpljenje i volju, a takođe i veliko srce, kako bi se i za najteže bolesnike našla i lepa reč i učinilo i ono što se može, a često i preko toga, a sve u cilju ozdravljenja ili poboljšanja zdravstvenog stanja pacijenata“,  rekao je Đurić.

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *