nedelja, 16. juna 2024.

Svetski dan Roma

Objavljeno: 8. aprila 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Danas se obeležava 8. mart, Svetski dan Roma. Iako se već godinama radi na pobiljšanju položaja romske zajednice u Valjevu, još uvek postoje mnogobrojni problemi koji ih muče. Romski koordinator Dejan Marinković napominje težak položaj po pitanju obrazovanja, izuzetno težak položaj po pitanju stanovanja. „Neophodno je da Valjevo prvo usvoji Strategiju za inkluziju Roma i Romkinja i prateće akcione planove. Očekujemo da će ove godine ta strategija biti usvojena. Mislim da smo srušili stereotipe da Romi neće da rade i da smo dokazali da hoće da se obrazuju, rade i postanu dobri poreski obveznici i doprinose razvoju naše države“, rekao je Marinković.

Predsednik Komisije za praćenje i implementaciju dekade Roma Radoica Rstić kaže da se Valjevo može pohvaliti dobrim programima i projektima koji su namenjeni integraciji pripadnika romske populacije.

“ Grad Valjevo je od strane Tima za smanjenje siromaštva u Vlade Srbije i Evropske komisije je pohvaljen kao primer dobre prakse u Srbiji. Svake godine beležimo porast broja učenika srednje škole i studenata iz romske nacionalne manjine. Svake godine izdvajamo 3,2 miliona dinara za obrazovanje Roma i ove godine imamo 56 učenika koji primaju stipendiju grada Valjeva. Obrazovanje Roma je ključna stvar u smanjenju siromaštva. Grad Valjevo finansira šest pedagoških asistenata u osnovnim školama i to se pokazalo kao dobro. Grad finansira zdravstvenog medijatora u Domu zdravlja koji usmerava pripadnike romske populacije kako da ostvare zdravstvenu zaštitu. Imali smo stomatološku nedelju i organizovano je da dvadesetoro dece iz naselja Balačka dobije besplatan stomatološki pregled. Grad Valjevo je, kao primer dobre prakse, od strane Ministarstva prosvete, u okviru projekta DILS  2014. godine dobio na poklon mini bus za prevoz učenika u Brankovini. Kada su na terenu uočljivi rezultati, onda imate podršku svih relevantnih institucija“, rekao je Rstić.

U Valjevu je povodom Svetskog dana Roma organizovano više aktivnosti, među kojima je i koktel za romske učenike i studente, stipendiste grada Valjeva, kao i druge predstavnike romske zajednice u Valjevu, ali i predstavnike iz javnog i društvenog života.

„Valjevo je grad koji je primer dobre prakse i saradnje sa romskom populacijom. Svojim budžetom opredeljujemo značajna sredstva za pomoć romskoj populaciji. Sigurno je da ćemo i dalje nastaviti u ovom pravcu“, poručio je pomoćnik gradonačelnika Valjeva Miroslav Pimić.

Program obeležavanja Svetskog dana Roma u Valjevu će biti završen koncertom u nedelju, 9. aprila, koji počinje u 19 časova u Centru za kulturu Valjeva.  Na koncertu će nastupiti KUD „Abrašević“ sa folklornom sekcijom, najbolji učenici Muzičke škole „Živorad Grbić“ koji su osvajači mnogih nagrada, orkestri „Stare staze“, „Randevu“ i orkestar OŠ „Andra Savčić“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *