subota, 20. jula 2024.

Tokom 27 dana u januaru udisali smo zagađen vazduh

Objavljeno: 2. februara 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Zagadjenje, foto: Patak online
Zagadjenje, foto: Patak online

VALJEVO- Vazduh u Valjevu je u poslednoj nedelji januara bio izuzetno opasan po zdravlje. Svakodnevno je zabeleženo višestruko prekoračenje granične vrednosti, a vazduh je bio najotrovniji na Savindan, saopštila je organizacija „Lokalni odgovor“, koja sprovodi akciju „Aero Alarm“, u okviru koje je nastao ovaj izveštaj.

U izveštaju se navodi da je najviša prosečna dnevna koncentracija za proteklu sedmicu zabeležena u četvrtak, 27. januara, kada su suspendovane čestice prašine prekoračile graničnu vrednost: PM10 u vrednosti od 110,90 µg/m3.

Najviša srednja dnevna koncentracija supednovanih PM2,5 čestica zabeležena istog dana i bila je 90,01 µg/m3. U subotu, 29. januara u 19 časova zabeležene najviše maksimalne satne koncentracije u vrednosti od 242,57 µg/m3 za suspendovane PM10 čestice, dok je dan ranije zabeležena najviša satna koncentracija od 214,12 µg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice.

Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je bila takva da je svako mogao osetiti zdravstvene tegobe.

„Ni jedan organ javne vlasti nije obaveštavao javnost o stanju kvaliteta vazduha, niti o opasnostima zdravlje, kao ni merama za zaštitu od aerozagađenja ili merama za smanjenje uticaja na životnu sredinu (Gradska uprava Valjevo, Zavod za javno zdravlje Valjevo, Sektor za vanredne situacije, Ministarstvo unutrašnjih poslova u Valjevu)“, navodi se u saopštenju „Lokalnog odgovora“.

Prema podacima Državne merne mreže za automatski monitoring kvaliteta vazduha i informacijama u vazduhu u Valjevu je od početka godine zabeleženo 27 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica (>50 µg/m3).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *