subota, 20. aprila 2024.

„Tražimo Plan kvaliteta vazduha koji daje rezultate“

Objavljeno: 23. septembra 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Zagadjenje, foto: Patak online
Zagadjenje, foto: Patak online

VALJEVO- Grupa udruženja iz Valjeva, okupljena u Inicijativi za čist vazduh, poslala je predlog lokalnim vlastima u Valjevu da pokrenu postupak izrade novog Plana kvaliteta vazduha u Valjevu, za naredni petogodišnji period, od januara 2022. godine do decembra 2026. godine.

Kako se navodi u saopštenju za javnost, cilj pripreme novog Plana kvaliteta vazduha je da se stvori saglasnost aktera u zajednici i osigura alokacija finansijskih sredstava i drugih resursa, koji bi omogućili da se u narednom periodu postigne značajan, vidljiv i održiv napredak u smanjenju zagađenja vazduha u Valjevu, obaveštavanju i uključivanju javnosti, kao i zaštita zdravlja stanovnika.

“Skupština grada Valjeva je u novembru 2016. usvojila Plan kvaliteta vazduha za period do kraja 2021. koji nije doneo očekivane rezultate u pogledu smanjenja aerozagađenja. Iako su izloženi eneormnom zagađenju veliki broj dana svake godine, građanke i građani Valjeva do sada nisu imali priliku da učestvuju u kreiranju i sprovođenju ove lokalne javne politike. Niti imaju blagovremenu i potpunu informaciju o kretanju zagađenja, merama za zaštitu zdravlja i aktivnostima lokalnih vlasti“, navodi se u saopštenju za javnost.

Grupa udruženja iz Valjeva je ocenila da Plan kvaliteta vazduha koji je usvojen 2016. godine nije dao očekivane rezultate, odnosno koncentracije zagađujućih materija u vazduhu u Valjevu nisu tokom perioda od pet godina svedene na zakonom propisane okvire.

Zbog toga udruženja “iRevolucija”, “Lokalni odgovor”, “Odbor za ljudska prava”i “Evropski pokret u Srbiji- Valjevo” pozivaju lokalnu vlast u Valjevu da pokrene postupak izrade novog Plana kvaliteta vazduha tokom koga će biti osigurano učešće građana i potpuno informisanje javnosti.

Inače, poslednji godišnji izveštaj Agencije za zaštitu životne sredine pokazuje da je u tokom prošle godine vazduh bio zagađen 143 dana, dok je u prvoj polovini ove godine tokom 90 dana zabeleženo prekomerno zagađenog vazduha.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *