utorak, 23. aprila 2024.

U 2021. vazduh je bio zagađen 152 dana

Objavljeno: 4. januara 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Zagadjenje vazduha, foto: Patak online
Zagadjenje vazduha, foto: Patak online

VALJEVO- Tokom prošle godine zabeleženo je 152 dana sa prekoračenjem graničnih vrednosti suspendovanih čestica prašine. I u poslednjoj sedmici stare godine, ali i prvih dana u 2022. vazduh je bio zagađen i opasan po zdravlje, saopštila je organizacija „Lokalni odgovor“, koja sprovodi akciju „Aero Alarm“, u okviru koje je nastao ovaj izveštaj.

Kako se navodi u izveštaju, u novogodišnjoj noći vazduh u Valjevu je bio opasan po zdravlje, a tokom čitave protekle nedelje vazduh je bio zagađen. Tokom protekle sedmice, u ponedeljak i četvrtak indeks kvaliteta vazduha je bio u crvenom, “loš”, utorak, subota i nedelja u ljubičastom, vazduh “veoma loš”, a sreda i petak sa indeksom kvaliteta “izuzetno loš”.

Najviša prosečna dnevna koncentracija za proteklu nedelju zabeležena je 31. decembra, kada su suspendovane čestice prašine prekoračile graničnu vrednost: PM10  u vrednosti od 174,69 µg/m3 i PM2,5 u iznosu od 148,80 µg/m3. Istog dana u 17 časova zabeležene su rekordne maksimalne satne koncentracije u vrednosti od 290,20 µg/m3 za suspendovane PM10 čestice i  maksimalna satna vrednost od  267,84 µg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice.

U izveštaju se navodi da je visina aerozagađenja u protekloj nedelji je bila takva da je svako mogao osetiti zdravstvene tegobe.

„Lokalne vlasti i administracija su 2022. godinu sačekali bez novog Plana kvaliteta vazduha. Iako je stari plan koji je usvojen u novembru 2016. godine prestao da važi  istekom 2021. nadležni organi i službe u Valjevu nisu uspeli da razviju novi dokument. Lokalna vlast i Gradska uprava Valjevo nisu ispunili obavezu ustanovljenu u članu 31. Zakona o zaštiti vazduha, propustivši da obezbede plan i primenu mera koja će smanjiti zagađenje vazduha na propisane ciljne (granične) vrednosti. To je za posledicu imalo propuštanje obezbeđenja finansiranja mera i aktivnosti za smanjenje zagađenja vazduha u Odluci o budžetu za 2022. godinu“, navodi se u ovom izveštaju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *