subota, 13. jula 2024.

U Leskovicama pregledano 150 meštana tog i okolnih sela

Objavljeno: 29. maja 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Na preventivnoj zdravstvenoj akciji „Medicinsko selo“, organizovanoj ovog vikenda u Leskovicama, pregledano je blizu 150 meštana ovog i okolnih sela, pretežno starije stanovništvo. Svi su prvo prošli pregled kod lekara opšte medicine, koji su bili raspoređeni u više učionica zgrade osnovne škole. Od specijalista Opšte bolnice najviše posla bilo je za očnog lekara, koji je obavio 68 pregleda, kardiolog je pregledao 65 meštana, uključujući i EKG srca, lekari Bolnice i Doma zdravlja obavili su 57 ultrazvučnih pregleda abdomena i štitne žlezde, dok je specijalista za uho, grlo i nos pregledao 50 ljudi.

Služba polivalentne patronaže izmerila je nivo šećera u krvi, holesterola i triglicerida za 80 ljudi. Značajno interesovanje bilo je za ginekološke preglede, zatim za hirurga, znatno manje za stomatologa. Služba za kućno lečenje i negu realizovala je 11 pregleda nepokretnih i teže pokretnih meštana u njihovim domaćinstvima, dok je Služba hitne pomoći prevezla u urgentni centar jednog životno ugroženog pacijenta. Krv je dalo 11 ljudi, među njima i direktorka osnovne škole Nevenka Vasić, višestruki davalac. Većina pregleda sprovedena je u dve zgrade osnovne škole, a manji deo u seoskoj ambulanti.

U akciji je ukupno učestvovalo oko 60 medicinskih radnika, od čega su skoro polovinu činili lekari. Ekipa Zavoda za javno zdravlje primala je uzorke vode domaćinstava za analizu. Osim meštana Donjih i Gornjih Leskovica priliku da se pregledaju imali su i stanovnici Gornjeg i Donjeg Taora, Lelića, Sušice i Bogatića, pri čemu je za žitelje Donjeg Taora organizovan prevoz.

Akciju su odlično organizovali Mesna zajednica Donje Leskovice i Dom zdravlja, uz podršku lokalne samouprave i saradnju Opšte bolnice, Apotekarske ustanove, Zavoda za javno zdravlje, Centra za socijalni rad i Crvenog krsta. „Medicinsko selo“ u Leskovicama bilo je dvanaesto po redu – prvo je održano 1998. godine u Miličinici, a poslednje prošle godine u Valjevskoj Kamenici. Naredno će biti 25. juna u Brankovini, za vreme manifestacije „Dan maline“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *