utorak, 21. maja 2024.

U Mionici 1.000 đaka učestvovalo u obeležavanju Zelene nedelje

Objavljeno: 15. juna 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

MIONICA- Oko 1.000 đaka i predškolaca u opštini Mionica učestvovalo je u obeležavanju Zelene nedelje sa svojim nastavnicima i vaspitačima. Zelena nedelja u Mionici. Mionički đaci posetili su reku Ribnicu, a najmlađi obišli su rasadnik cveća. Takođe, učenici u Rajkoviću posadili su cveće u školskom dvorištu.

Raspisan je i likovni i literarni konkurs pod nazivom „Budi deo rešenja, a ne zagađenja“, gde je pristiglo oko 500 likovnih radova.

Radovi su izloženi u mioničkom parku. Izložba na otvorenom okupila je veliki broj dece, roditelja, vaspitača, nastavnika i meštana.

Predsednik opštine Mionica Boban Janković posetio je izložbu i poručio da lokalna samouprava raditi na tome da stvori čistiju i zdraviju Mionicu.

„Odavde, iz mioničkog parka, šaljemo poruku da je važno brinuti o životnoj sredini. Od izuzetnog značaja je da vodimo računa o našoj okolini, da je čuvamo i da je čistu ostavimo u nasleđe budućim generacijama. Brinemo o svakom segmentu društva, a opština Mionica će uskoro dobiti i prečistač otpadnih voda što će značajno uticati na zaštitu naših prirodnih, a naročito vodnih resursa“, rekao je Janković.

Mionički park odisao je pozitivnom energijom, a veseli dečiji osmesi krasili su mioničku varoš.

Dramskim tekstom pod nazivom „Voda je naše blago“, polaznici škole glume pozdravili su prisutne, a nakon skeča nagrađenima su uručeni vaučeri i knjige. Posetiocima izložbe podeljene su višekratne torbe za kupovinu, kao jedna od mera smanjenja otpada i borbe protiv zagađenja okoline, jer su kese najčešći zagađivači prirodnih resursa.

Nagrade za izabrane likovne radove su vaučeri koji se mogu iskoristiti u knjižari „Bamiss“ u vrednosti od 4.000 dinara za prvo mesto, 3.000 za drugo i 2.000 dinara za treće mesto. Vaučerima je nagrađen 21 učenik.

Kroz obeležavanje Zelene nedelje, mionički đaci stekli su dodatna saznanja o zaštiti životne sredine, značaju prirodnih resursa, a kroz edukativne radionice i obilazak prirode spoznali su značaj čistog vazduha, čiste vode i zdrave životne sredine.

Pored škola i vrtića, u organizaciju i realizaciju Zelene nedelje učestvovali su i Biblioteka „Milovan Glišić“, Centar za obrazovanje i razvoj „Mionica“ i Kulturni centar „Mionica”.

Za sve građane mioničke opštine Turistička organizacija Mionice pod pokroviteljstvom opštine Mionica raspisala je konkurs za najlepše uređeno dvorište u 2021. godine. U cilju davanja podrške građanima Mionice koji su se potrudili i uredili svoja dvorišta, opština Mionica je spremila vredne nagrade. Nagrada za prvo mesto je motorna kosačica, drugo mesto led rasveta za dvorište i za treće mesto sadni materijal. Prijava  još uvek traje do 1. jula.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *