sreda, 17. aprila 2024.

U Mionici otkriven spomenik Milanu Rakiću

Objavljeno: 3. oktobra 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

MIONICA- Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i predsednik opštine Mionica Boban Janković otkrili su spomenik pesniku i diplomati Milanu Rakiću u Mionici.

U svom obraćanju, Janković je naglasio da je 84 godine Rakić čekao da dobije svoj spomenik u Mionici, mestu gde se rodio i školovao njegov otac, poznati ekonomista Mita Rakić.

„Svaki grad ima, ili nastoji da ima svog besmrtnog ambasadora kulture, istorije i tradicije, ambasadora posvećenosti, čojstva i junaštva. Nema sumnje da je književna i ljudska veličina Milana Rakića najbolja preporuka Mionice i Srbije u najširim okvirima. Sada, kada država Srbija i predsednik Aleksandar Vučić vode istorijsku borbu za Kosovo i Metohiju, književno delo Milana Rakića, ima još veću snagu i značaj. Srbija danas na Kosovu brani svoj teritorijalni integritet, čast i međunarodno pravo, kao i pre 110 godina, kada je Rakić, uz stihove svoje pesme ‘Na Gazimestanu’ otišao u dobrovoljce. Ovde, u svojoj rodnoj Mionici, na dan svog rođenja, Rakić je dobio večno obeležje. Dobio je mesto koje mu odavno pripada. Neka se ovde ne zaustavimo. I nećemo. Nastojaćemo da u narednim godinama ‚Dani Milana Rakića‘ budu sadržajniji, sa još više programa. Sada imamo i prelep prostor za to”, rekao je Janković.

Predsednik opštine Boban Janković, foto: Opština Mionica

Spomenik Milanu Rakiću je rad akademskog vajara i profesora Zorana Ivanović, koji je prisustvovano svečanosti.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković je rekao da je sa zadovoljstvom prihvatio poziv predsednika opštine Mionice da na dan rođenja našeg velikog diplomate, pesnika, akademika. Milana Rakića otkrije njegov spomenik.

“Ovim pokazujemo koliko je važno da negujemo kulturu događaja. Mionica je jedna od retkih opština koja ulaže u kulturu. Rakić je službovao u našem konzulatu u Prištini. Ni tada nije imao dilemu da li se za Kosovo i Metohiju treba boriti. Tu dilemu nemamo ni mi danas. Naša borba za Kosovo i Metohiju jeste borba za naš opstanak i za naše postojanje. Tako i ova generacija, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i svako od nas nemamo dilemu. Za Kosovo i Metohiju se moramo boriti jer je to borba za Srbiju. Boriti se mudrošću i pameću. Moramo jačati našu privredu i našu nauku”, rekao je Selaković.

Ministar Nikola Selaković, foto: Opština Mionica

Svečanom otkrivanju spomenika prisustvovali su predstavnici Srpske pravoslavne crkve, narodni poslanici, članovi Odbora za kulturu Skuštine Srbije, predstavnici Opštinske uprave Mionica, direktori javnih ustanova opštine Mionica, veliki broj učenika i građana Mionice.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *