ponedeljak, 27. maja 2024.

U najmlađem državnom Centru za VTO rođena 171 beba

Objavljeno: 2. septembra 2016.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Pre tri godine „svet“ je ugledala prva beba „iz epruvete“, začeta  zahvaljujući najmlađem državnom Centru za vantelesnu oplodnju u Valjevu. Prva „beba iz epruvete“ je devojčica Minja iz Prijepolja, koja je napunila tri godine. Od tada do danas u valjevskom Centru za VTO rođena je 171 beba, a do kraja godine se očekuje 200 dece. Praksa pokazuje da je sve veći broj parova koji jedino kroz program veštačke oplodnje mogu da se ostvare kao roditelji.

Prvi parovi iz Zapadne Srbije, koje je Republički Fond za zdravstveno osiguranje poslao u valjevsku bolnicu, podvrgli su se vantelesnoj oplodnji u januaru 2013. godine, tako da su u septembru te godine na svet stizale prve bebe začete u valjevskom centru za VTO. Prva beba koja je rođena je devojčica Minja u Prijepolju. Nakon nje na svet su stigli blizanci Dunja i Stefan iz Čačka, a u Valjevu je 7. septembra rođen Vuk. Do kraja 2013. rođeno je deset beba i to četiri dečaka i šest devojčica.

„Već sledeće godine rođeno je 30 beba, dečaci su imali prednost i to 20 dečaka i 10 devojčica, dok je prošle godine rođeno 70 beba i to približno izjednačeno po polu sa 38 dečaka i 32 devojčice. Od početka ove godine do sada rođena je 61 beba nastala u procesu u Centru za vantelesnu oplodnju“, navodi se u saopštenju valjevskog Centra za VTO. Iz godine u godinu sve je veći broj parova koji roditeljstvo mogu ostvariti jedino uz pomoć biopotpomognute oplodnje.

Prema statistici Centra za VTO iz godine u godinu se duplira broj parova koji potraže pomoć na svom putu roditeljstva. Upravo zbog toga u planu je proširenje kapaciteta i kadrovsko pojačanje. Iz Centra za VTO najavljuju da je, s obzirom na to da su svi zaposleni uvek ispred sebe stavljali visoke ciljeve, u planu uvođenje novih dijagnostičkih metoda. U pitanju su svetski standari, a odnose se na prenatalnu dijagnostiku, a to su ispitivanja na nivou genetike, PGD i PCR metode za bolju selekciju embriona.

Rad Centra od početka, već tri godine, pomažu ljudi dobre volje iz najrazličitijih svera društva, tako da su nedavno veliko još jednom pokazali donatori iz sveta sporta, politike, ali i privrede, darujući sredstva za nabavku nove opreme, saopšteno je iz Opšte bolnice povodom godišnjice postojanja i uspešnog rada jedinstvenog Centra za vantelesnu oplodnju.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *