utorak, 21. maja 2024.

U nedelju akcija besplatnih preventivnih pregleda

Objavljeno: 16. novembra 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- U nedelju, 19. novembra, od 8 do 16 časova, po treći put, vrata zdravstvenih ustanova biće otvorena za besplatne preventivne preglede, u akciji koja se sprovodi pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja. Ovo je prilika da se pregledaju i oni koji nemaju overenu zdarvstvenu knjižicu.  I ovog puta u akciju su uključeni svi domovi zdravlja sa teritorije Kolubarskog okruga. U nedelju će takođe moći da se urade ciljani dijagnostički pregledi i to UZ abdomena, kontrola hormona štitne žlezde i mamografija za žene iznad 40 godina., ali će se upravo zbog specifičnosti pregleda oni raditi prema potrebi i indikacijama jer će građani najpre imati opšti pregled, pa tek onda po potrebi neki od ponuđenih.

“Podaci iz prethodnih akcija ukazuju na to da je odziv neosiguranih lica svega pet odsto i ovoga puta ponovo apelujemo na građanstvo bez zdravstvenog osiguranja da podrži akciju odzivom, jer su besplatni preventivni pregledi i organizovani da se njima izađe u susret i omogući im se kontrola zdravstvenog stanja”, saopšteno je iz valjevske bolnice.

U Domu zdravlja Valjevo će se raditi pregledi lekara opšte prakse, UZ abdomena, palpativni pregledi dojki za potrebe dalje dijagnostike i radi eventualnog upućivanja na mamografiju u Opštu bolnicu ukoliko postoje indikacije. Kontrola hormona štitne žlezde će takođe biti rađena po indikacijama nakon opšteg pregleda i odrediće je lekar prema potrebi.

Ovom prilikom treba napomenuti da su sve žene populacije iznad 40 godina koje imaju neki vid zdravstvenog osiguranja obuhvaćene skrining programom i dobijaju pozive za mamografiju. U nedelju je dakle prilika ženama bez osiguranja da pregledaju dojke.

Svi ovi pregledi će biti rađeni i u Opštoj bolnici Valjevo, dakle, opšti pregled, zatim UZ abdomena, pregled onkologa prema indikacijama radi upućivanja na dodatnu dijagnostiku mamografom, kao i uzimanje materijala za kontrolu hormona štitne žlezde prema indikacijama nakon opšteg pregleda lekara. Takođe treba još jednom naglasiti da svi zdravstveni radnici i lekari i medicinski tehničari i sestre potpuno volonterski učestvuju u ovim akcijama bez ikakve nadoknade.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *