utorak, 23. jula 2024.

U Okrugu više od 30.000 domaćinstava nema priključak na kanalizacionu mrežu

Objavljeno: 4. marta 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- U Kolubarskom okrugu 2018. godine na kanalizacionu mrežu bilo je priključeno 28.106 domaćinstava. Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da su u periodu od 2014. do 2018. godine na fekalnu kanalizaciju priključena samo 83 domaćinstva. Prema tim podacima, 2014. godine priključak je imalo 28.023, a pet godina kasnije 28.106 domaćinstava, tako da od 58.973 domaćinstva, koliko ih ima u Kolubarskom okrugu, skoro 31.000 nema priključak na kanalizacionu mrežu.

Za pet godina najviše domaćinstava na kanalizacionu mrežu priključeno je u Ubu njih 30, tako da je u 2018. godini priključak imalo 2.439 domaćinstava. U Mionici je 2014. na fekalnu kanalizaciju bilo priključeno 512 domaćinstava, a do 2018. godine priključak je dobilo još 18.

Mionica

Podaci pokazuju da je u Valjevu 2014. godine priključak imalo 20.800 domaćinstava, da bi tokom naredne četiri godine kanalizaciju dobilo tek njih 20. Prošle godine u romskom naselju Bair, u okviru Programa podrške Evropske unije razvoju opština, kroz projekat “Živeti zajedno“, izgrađena su 893 metra kanalizacione mreže. Ove godine izradu projektno – tehničke dokumentacije za uspostavljanje sistema za prečišćavanje otpadnih voda na Divčibarama sa 15 miliona dinara finansiraće Ministarstvo za zađtitu životne sredine, dok je u okviru Plana komunalne izgradnje planirano i širenje kanalizacione mreže u samom gradu.

U varošici Ljig pre dve godine priključak je imalo 1.255 domaćinstava, a za pet godina priključeno ih je 15. U Osečini, još uvek nijedno domaćinstvo nije priključeno na kanalizacionu mrežu.

“U poslednjih desetak godina urađena je primarna i sekundarna mreža, kao i kolektor za prečišćavanje otpadnih voda, 2018. godine izrađen je projekat za izgradnju Postrojenja za preradu otpadnih voda koji je opština finansirala sa pet miliona dinara, rešeni su imovinsko – pravni odnosi i dobijene sve nepohodne dozvole za izgradnju. Jedna smo od retkih lokalnih samouprava koja ima svu neophodnu dokumentaciju i ove godine očekujemo pomoć od Kancelarije za javna ulaganja i Ministarstva za zaštitu životne sredine kako bi mogli da realizujemo ovu investiciju čija je vrednost oko 1,5 miliona evra“, kaže Nenad Stevanović, zamenik predsednika opštine Osečina.

Osečina nema kanalizacionu mrežu

Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da su u Lajkovcu na kanalizacionu mrežu priključena 3.062 domaćinstva, ali u periodu od 2014. do 2018. godine nije priključeno ni jedno domaćinstvo. U međuvremenu u proteklih godinu i po dana fekalna kanalizacija je urađena i u Jabučju na koju je priključeno 120 domaćinstava, i 250 metara u ulici Lajkovačka pruga na koju je priključeno 10 domaćinstava.

“Samo gradsko jezgro Lajkovca kompletno je pokriveno sa kanalizacionom mrežom uključujući i Rubribrezu koja gravitira prema centralnom postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda, gde je u zadnjih godinu dana priključeno oko 80 domaćinstava. U Slovcu je izgrađeno minikompaktno postrojenje za preradu otpadnih voda za ovo naseljeno mesto i deo sela Nepričava. U ovom delu Lajkovca trenutno se izvode radovi na izgradnji kanalizacione mreže koji treba da budu završeni za nekih mesec dana, gde će priključak dobiti 390 domaćinstava. U Bogovađi je planirana izgradnja kanalizacione mreže i minikompaktno postrojenje za preradu otpadnih voda. Plan je da do 2025. godine kanalizacionom mrežom bude pokriveno kompletno područje opštine Lajkovac uključujući sva sela, pošto imamo urađenu svu potrebnu projektno – tehničku dokumentaciju za šta pomoć očekujemo od države“, rekao je Živorad Bojičić, načelnik Opštinske uprave Lajkova.

U Kolubarskom  okrugu je 2018. godine u kanalizacione sisteme ispušteno 4.948 kubika otpadnih voda, od čega samo u Valjevu 4.126 kubika koji budu prerađeni u Postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda u Goriću.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *