sreda, 6. decembra 2023.

U podne javna rasprava o aerozagađenju

Objavljeno: 24. decembra 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Javna rasprava na temu aerozagađenja održava se danas u 12 sati u velikoj sali Skupštine grada. Uvodna izlaganja, kako je najavljeno imaće gradonačelnik i njegov zamenik Slobodan Gvozdenović i Zoran Živković, direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović sa svojim saradnicima,  direktor JKP „Toplana Valjevo“ Zoran Stepanović i načelnica sanitarne inspekcije Kolubarskog okruga dr Branka Miholjčić.

Prvu javnu raspravu na temu višegodišnjeg hroničnog problema grada, Valjevo dočekuje sa alarmantnim podacima i crnom statistikom – da je u našem gradu poslednje četiri godine 100 dana godišnje vazduh prekomerno zagađen, i da je svake od te četiri poslednje godine zabeleženo više od 70 novoobolelih od maligniteta pluća. Valjevo se našlo na drugom mestu liste najzagađenijih gradova Evrope sa indeksom kvaliteta vazduha 429, a preteklo ga je samo Sarajevo sa indeksom 547.

PM-10 čestice (prašina manja od 10 mikrometara), po čijem prisustvo je Valjevo najzagađeniji grad u Srbiji, predstavljaju smešu dima, čađi, prašine i kiseline, uz teške metale poput olova, kadmijuma, nikla i arsena.

Glavni uzrok u Valjevu im je oko 30.000 individualnih ložišta, od kojih veliki broj koristi najnekvalitetniji ugalj, a uz to treba dodati i 40.000 vozila, od čega su skoro polovina „dizelaši“, koji godišnje izbace oko 18.000 tona štetnih materija u vazduh.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *