četvrtak, 25. jula 2024.

U tajnosti počelo punjenje brane Stubo-Rovni

Objavljeno: 29. oktobra 2015.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Bez ikakve najave u javnosti počelo je dugonajvljivano probno punjenje akumulacije “Stubo-Rovni”. Iako je direktor JP “Kolubara” Miodrag Marković za “Patak” ranije najavio da će punjenje brane početi u novembru, ovih dana na društvenim mrežama pojavile su se fotografije koje svedoče da je taj posao već krenuo. Direktor Miodrag Marković nije odgovarao na naše telefonske pozive, kako bi iz prve ruke dobili sve potrebne informacije. On je početkom septembra u izjavi za naš program rekao da će punjenje brane početi u novembru, te da će javnost o svemu biti na vreme obaveštena, a tada je najavio i svečanost povodom početka tog posla.

Nezvanično saznajemo da su zatvarači na brani spušteni još pre dva meseca i već je vidljiva određena količina vode. Ostaje nejasno zbog čega je punjenje brane počelo “u tajnosti”, s obzirom na to da se već godinama govori da je ovaj projekat od velike važnosti za ovaj deo Srbije.

Prema ranijim najavama, probno punjenje će trajati dve godine i u tom periodu će biti ispitano sve ono što je do sada urađeno. “Brana će se puniti do niže kote radi ispitivanja probnog rada, a posle dve godine, počeće punjenje brane do kote koju odredi državna komisija”, izjavio je ranije za „Patak“ direktor “Kolubare” Miodrag Marković.

Izgradnja tog regionalnog sistema za vodosnabdevanje trebalo bi da dugoročno reši problem vodosnabdevanja naselja od Valjeva do Lazarevca, odnosno za više od 200.000 stanovnika. Izgradnja brane i akumulacije „Stubo-Rovni“ je počela još 1988. godine, a do sada je u taj projekat uloženo 70 miliona evra.

Foto: Dragan Krunić

2 komentara na “U tajnosti počelo punjenje brane Stubo-Rovni

 1. Koliko se sećam, punjenje je najavljeno i započeto 31. avgusta.
  To što nije bilo terevenke i pompe može samo da smeta onima koji su navikli da se po njima čašćavaju.

  0

  0
 2. Veći iznos je u pitanju – tu si i tri konverzije DE marka, US dolar i Euro.

  Ipak moguće da bude dobar projekat ali je potrebna i mikroklimatska studija, a ne samo najavljena lokalna organska(gnojna) poljoprivreda što je zapravo složeni mikrobiološki sistem. Ponavljam, potrebna je mikroklimatska studija obzirom na još tri velika faktora izgradnje novih postrojenja koja će menjati klimu – TE UB, Deponia Kalinić i novi Kop REIK-a.

  0

  0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *