nedelja, 26. maja 2024.

U Valjevu najzagađeniji vazduh

Objavljeno: 14. novembra 2016.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Prekomerno zagađen i sa teškim metalima poput olova i nikla, takav ubedljivo najzagađeniji vazduh u Srbiji udišu Valjevci, pokazuje izveštaj Agencije za zaštitu životne sredine za prošlu godinu.

Predstavljajući ove podatke, predsednik gradskog Saveta za zdravlje dr Zoran Živković kaže da je na području Valjeva vazduh poslednje, treće kategorije kvaliteta. “Po izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine, vazduh je prekomerno zagađen usled prekoračenih tolerantnih vrednosti koncentracije suspendovanih čestica. Sve to ne bi bilo toliko upadljivo da te suspendovane čestice nisu sadržale teške metale, pre svega olovo, kadmijum, nikal i arsen”, navodi dr Živković.

Reč je, kako objašnjava o suspendovanim česticama PM10, koje predstavljaju smešu dima, čađi, prašine, kiseline i metala i smatraju se najopasnijim zagađivačem u vazduhu. Po godišnjoj koncentraciji tih čestica u vazduhu, Valjevo je bilo najgore u Srbiji 2013. i 2014. godine, sa godišnjim vrednostima od 63 i 76 mikrograma po kubnom metru. Samo je lane veće zagađenje imalo Užice.

“Trenutno vreme sa vetrom i kišom doprinosi da je koncentracija čađi u vazduhu ispod kritičnog nivoa, ali pošto se očekuje zahlađenje i temperature oko nule, zagađenje će rasti. Zbog toga, osetljive kategorije građana, deca, stariji i hronični bolesnici u ranim jutarnjim i kasnim poslepodnevnim satima treba da što manje izlaze i borave napolju”, kažu u Zavodu za javno zdravlje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *