ponedeljak, 24. juna 2024.

U Valjevu nema ruske vakcine za prvu i treću dozu

Objavljeno: 12. oktobra 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- U Valjevu, kao i u mnogim drugim gradovima u Srbiji, već duže vreme nema prve i treće doze ruske vakcine protiv korona virusa. Koordinator vakcinalnog u Valjevu  Vladimir Dimitrijević za portal Patak online kaže da ruske vakcine nema još od kraja septembra.

„Što se tiče vakcine ’Sputnjik V’ imamo dovoljne količine za revakcinaciju, za one građane kojima je vreme da prime drugu dozu. Međutim, od kraja prošlog meseca ruske vakcine nema za prvu i treću dozu, a još uvek se ne zna kada će nove količinine stići u Valjevo. To nije problem samo u našem gradu, već u mnogim drugim mestima u Srbiji. Ostale vakcine su dostupne za sve doze“, rekao je Dimitrijević.

Dok građani kojima je prošlo šest meseci od revakcinacije ruskom vakcinom dobijaju sms poruke i imejlove od Instituta „Dr Milan Jovanović Batut“, u kojima stoji obaveštenje da je neophodno da se radi očuvanja nivoa imuniteta protiv COVID-19 primi i treća (buster) doza vakcine i da se obratite najbližem domu zdravlja u najkraćem roku, mnogi građani su se proteklih dana vratili sa vakcinalnog punkta u Valjevu neobavljenog posla, jer ruske vakcine nema.

„Pojedini građani koji su primili dve doze ruske vakcine, a kojima je vreme za treću dozu, odlučili su se da umesto ruske prime vakcinu ’Fajzer’, međutim, mnogi kao buster dozu žele da prime isključivo rusku vakcinu. Zbog toga se dešava da građani odlaze ljuti sa vakcinalnog punkta, jer su odvojili vreme za vakcinaciju, a nisu obavešteni da treće doze ruske vakcine nema. To nije problem do nas, već do centra u Beogradu, odakle se distribuiraju vakcine za celu Srbiju“, kaže koordinator vakcinalnog u Valjevu .

Vakcinalni punkt se nalazi u Centru za kulturu i nema gužve. Prema podacima Zavoda za javno zdravlje u Valjevu je dve doze vakcine primilo 30.620 osoba, dok je trećom dozom vakcinisano njih 7.991.

Pored vakcine protiv korona virusa na vakcinalnom punktu u Valjevu se obavlja i vakcinacija protiv sezonskog gripa vakcinama koje su namenjene osobama do 65 godina starosti. Vakcine za osobe starije od 65 godina u Valjevo bi trebalo da stignu krajem ove sedmice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *