ponedeljak, 24. juna 2024.

Ulična akcija „Tvojih 15 minuta”

Objavljeno: 24. maja 2024.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Centar za kulturu, foto: Patak online
Centar za kulturu, foto: Patak online

VALJEVO- U susret lokalnim izborima 2. juna Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) je pokrenula kampanju za motivisanje glasača da izađu na izbore. U saradnji sa partnerskom organizacijom Lokalni odgovor danas od 11 do 14 časova organizovaće uličnu akciju „Tvojih 15 minuta“ u Valjevu.

Na platou Centra za kulturu aktivisti dve organizacije će razgovarati  sa građanima o njihovim motivima za izlazak na izbore.

“Prema istraživanjima, glasaču je potrebno samo 15 minuta da ode do biračkog mesta da  iskoristi svoje pravo. Vaših 15 minuta, naših 4 godine. Neki kažu da je to obaveza birača. To  nije njihova obaveza, to je njihovo pravo i apelujemo na glasače da to pravo iskoriste”, smatra koordinator kampanje, Uroš Tasković.

Kampanja koja je započela akcijom u Nišu  trajaće do održavanja lokalnih izbora 2. juna u 88 gradova i opština. Volonteri NKD-a i partnerskih udruženja će razgovarati sa građanima osam gradova gde će se održati lokalni izbori: Valjevu, Užicu, Subotici, Bujanovcu, Aleksincu, Novom Sadu, Svrljigu i Nišu.

“Lokalni odgovor od nastanka motiviše građanke i građane Valjeva da učestvuju u javnim raspravama, da prate javne prezentacije i da budu aktivni. Jedan od osnovnih načina participacije u javnom životu jeste izlazak na glasanje i izražavanje stava o tome kako  građani vide situaciju u društvu, gradu, koliko su time zadovoljni ili nezadovoljni“, smatra Đorđe Petković, predsednik Lokalnog odgovora

Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) je udruženje građana koje se zalaže za promenu aktuelnog izbornog sistema kao i da svi građani imaju jednake uslove za život bez obzira da li  žive u Beogradu ili nekom manjem mestu u Srbiji. Lokalni odgovor je udruženje građana iz Valjevu, koje je usmereno na zaštitu životne sredine i podsticanje građanske participacije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *