petak, 14. juna 2024.

Umesto maline, uzgoj šarana u Donjoj Bukovici

Objavljeno: 26. maja 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Do pre par godina meštani Donje Bukovice nisu ni slutili da će se u njihovom selu mrestiti šaran. Međutim, pored krava, ali i šljive i maline, na gazdinstvu porodice Živković odomaćila se ova vrsta ribe, koje trenutno ima blizu četiri tone.

Kako priča Vladimir Živković, sve je počelo kada su rešili da kopaju arterske bunare kako bi obezbedili dovoljne količine vode za navodnjavanje zasada maline, kupine i povrtarskih kultura. Pored toga bilo je neophodno da iskopaju i bazen za akumalicuiju te vode, u njega su ubacili nekoliko komada šarana i nesluteći da to može da preraste u neke ozbiljne količine.

“Prvih nekoliko komada šarana, koje smo kupili u ribnjaku u Mrčiću, ubacili smo iz čiste znatiželje. Nakon pet godina prvim rezultatima smo zadovoljni, jer je sve krenulo iz ničega, iz čiste igre, da za porodicu imamo ribu, ali je sve otš{lo u drugom smeru.  Kada sam video kako se ona mresti i da joj odgovaraju uslovi, iskopao sam još jedan bazen u koji sam preselio jednu količinu ribe, a u njemu su se pojavila i dva manja izvora vode. Po mojoj proceni trenutno u ova dva bazena ima blizu četiri tone ribe, a možda i više”, objašnjava Živković.

Prve savete o ribarstvu i gajenju šarana dobio je od iskusnih valjevskih proizvođača. Navodi da je na početku imao velikih problema sa nabavkom hrane. Ribe, kako kaže, ima u izobilju, međutim trenutni problem predstavlja izribljavanje. Šaran starosti od godinu dana težine je od 200 do 300 grama, a ima primeraka od četiri  i po, pa čak i preko sedam kilograma.

“Trenutno najviše ima mlađi. U proteklih mesec dana prodali smo 80 kilograma mlađi. U jednom kilogramu, čija je cena 1.000 dinara, je pet do deset komada. Po sadašnjim cenama, gde je kilogram žive vage šarana 400 dinara, ima računa gajiti ribu, i zato smo i rešili da širimo proizvodnju”, zaključuje Živković.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *