subota, 20. aprila 2024.

Uobičajeno štetan vazduh po zdravlje i prošle sedmice

Objavljeno: 2. februara 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – U protekloj sedmici vazduh u Valjevu je bio štetan po zdravlje. Dva dana indeks kvaliteta vazduha je ima ocenu „zagađen“, dva dana „jako zagađen“, navodi se u novom sedmičnom izveštaju organizacije “Lokalni odgovor”.

“Dva dana u protekloj nedelji merna stanica Državne mreže za automatski monitoring nije očitavala podatke o aerozagađenju. Najviša koncentracija suspendovanih PM10 čestica za proteklu nedelju zabeležena je u četvrtak 28.1.2021. u 18 časova i iznosila 299.66 mikrograma po kubnom metru. Suspendovane čestice PM2,5 dostigle su najvišu koncentraciju istog dana u 10 časova što je iznosilo 215.05 mikrograma po kubnom metru”, stoji u izveštaju.

Zbog aerozagađenja u protekloj nedelji, kako se napominje, svako je mogao osetiti zdravstvene tegobe a članovi osetljivih grupa su mogli doživeti ozbiljnije zdravstvene posledice. U četvrtak i petak kada su izmerene izuzetno visoke koncentracije zagađujućih materija, vazduh je predstavljao izuzetan rizik i vanredne zdravstvene uslove za sve stanovnike.

“Na zvaničnoj prezentariji Grad Valjeva objavljen izveštaj o ispitivanju kvaliteta vazduha u Valjevu za decembar 2020. godine. Poslednjeg meseca prošle godine vazduh bio “značajno opterećen čestičnim zagađenjem”. Građanima se preporučuje da “više pešače i voze bicikl, ali ne u vreme intenzivnog zagađenja vazduha”, saopštio je “Lokalni odgovor”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *