nedelja, 26. maja 2024.

Uspešna akcija preventivnih besplatnih pregleda

Objavljeno: 18. septembra 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Prva akcija besplatnih preventivnih pregleda za sve građane bez obzira da li imaju ili nemaju zdravstveno osiguranje, koju je pokrenulo Ministarstvo zdravlja, uspešno je realizovana u Opštoj bolnici Valjevo.

Priliku da besplatno i bez zakazivanja urade EKG merenje, zatim da provere hipertenziju i glikemiju iskoristilo je 212 građana Valjeva i okolnih opština Kolubarskog okruga. Od ukupnog broja pregledanih bez zdravstvenog osiguranja bilo je 24 osobe. Ova akcija bila je poziv svom stanovništvu i to pre svega  populaciji koja je zdrava da prekontroliše svoje zdravstveno stanje, a najavljeno je jednom mesečno održavanje i to sa ciljanim specijalistima kako bi se preventivnim pregledima sprečio broj i razvoj ozbiljnih oboljenja.

Broj novootkrivennih osoba sa hiperenzijom je 20, dok je sa poremećajem srčanog ritma otkriveno 7 osoba, a sa dijabetesom 13 lica.

Dr Prvosalv Kovačević internista sa skoro četiri decenije radnog iskustva rekao je da su ovakve akcije od izuzetnog značaja jer je rad na prevenciji ključan.

„Nekada smo imali velike sisteme i fabrike gde su bili obavezni sistematski pregledi, danas na žalost to nemamo, a imamo skoro 20 hiljada neosiguranih pacijenata. Mi smo se danas trudili da uspostavimo i kontakt i poboljšamo prevenciju kardiovaskularnih oboljenja sa ljudima Kolubarskog okruga. Ovakve akcije su prvenstveno namenjene zdravim ljudima i upravo kao takvi treba da nam dolaze na kontrolne preglede redovno i zato kao podsticaj služe ovakve akcije“, rekao je dr Kovačević.

Opštoj bolnici Valjevo u sprovođenju akcije su se pridružili  učenici Medicinske škole „Dr Miša Pantić“, ZZJZ  Valjevo i Crveni krst Valjevo koji su imali svoje štandove.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *