utorak, 21. maja 2024.

Utopljavanjem zgrada do smanjenja računa

Objavljeno: 11. aprila 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Zgrada u ulici Vlade Danilovića, foto: Patak online
Zgrada u ulici Vlade Danilovića, foto: Patak online

VALJEVO- Na tri stambene zgrade u Valjevu završeni su radovi na postavljanju termo-izolacije i zamene ulaznih vrata i prozora na zajedničkim prostorijama, a u narednom periodu isti radovi biće izvedeni na još dve stambene jedinice.

„Utopljavanje“ stambenih zgrada sprovodi se u okviru zajedničkog projekta Ministarstva rudarstva i energetike, Grada Valjeva i USAID „Bolja energija“.

Jedan od objekata na kojoj su završeni radovi je stambena zgrada u ulici Vlade Danilovića, koji su obišli ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i američki ambasador Kristofer Hil.

„Povećanje energetske efikasnosti je važno ne samo zbog aktuelne energetske krize, nego i u procesu energetske tranzicije jer se tiče i energetske sigurnosti i zaštite životne sredine. Obezbedili smo dodatna sredstva za nastavak programa subvencija za građane i radićemo na tome da što veći broj građana može da smanji potrošnju energije u svojim domaćinstvima. Ukupna vrednost projekta za svih pet zgrada u Valjevu je 10,6 miliona dinara, a efekti se ne mere samo uštedama električne energije i nižim troškovima, već i smanjenjem emisija štetnih gasova“, rekla je ministarka Đedović.

Foto: Patak online

Američki ambasador Kristofer Hil je poručio da se na licu mesta uverio da se projekat „Bolja energija“ uspešno sprovodi u Valjevu.

“Veliko je zadovoljstvo biti u gradu Valjevo, gde smo još jednom mogli da se uverimo u odličnu saradnju koju je Američka ambasada, kroz projekat Bolja energija, ostvarila sa građanima Valjeva, kao i na odličnoj ideju čiji je cilj unapređenje energetske efikasnosti. Često se o energetici govori i u terminima koji su dosta tehnički ili tehnološki možda nerazumljivi, ali koji se na kraju svode na to da umete da koristite već poznate tehnologije, kao što je toplotna izolacija, i da vrlo brzo vidite rezultate, kao što su znatno manji računi koje dobijate na kraju meseca, a koji su potrošačima na kraju krajeva najbitniji“, rekao je Hil.

Milan Milisavljević, profesionalni upravnik stambene zgrade u ulici Vlade Danilovića, rekao je da je „utopljavanje“ zgrade već dalo rezultate.

„Uporedili smo potrošnju iz januara prošle godine i januara ove godine. Uštede energije se kreću od 15-40 odsto, u proseku negde oko 27 odsto, što zavisi od vrste i načina grejanja. Stan u potkrovlju, koji je imao izolaciju od 5 cm, koja je po projektu morala da se skine i da se stavi 10 cm izolacionog materijala, sada ima uštedu od čak 35 odsto, što je naročito dobro“ , rekao je Milisavljević.

 

Jedan komentar na “Utopljavanjem zgrada do smanjenja računa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *