subota, 13. jula 2024.

Uzbunjivač „Krušika“ skoro mesec dana u pritvoru

Objavljeno: 14. oktobra 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Skoro mesec dana nakon hapšenja, javnost je tek krajem prošle nedelje saznala da je uhapšen IT stručnjak u fabrici „Krušik“ A.O., osoba koja je navodno novinarima dostavila podatke o tome da je otac ministra policije Nebojše Stefanovića, umešan u trgovinu oružjem. Tu informaciju je objavio nedeljnik NIN, koji navodi da Više tužilaštvo u Beogradu A.O. sumnjiči za za odavanje službene tajne. Njemu je određen pritvor do 30 dana.

NIN piše da je do tajne akcije vlasti došlo nakon objavljivanja teksta o trgovini oružjem na međunarodnom portalu Arms voč, kako bi se utvrdilo na koji su način kompromitujući dokumenti došli do novinara. BIRN je kasnije objavio da je A.O. uhapšen još 18. septembra.

BIRN saznaje da Više tužilaštvo u Beogradu uhapšenom stavlja na teret krivično delo iz člana 240 Krivičnog zakonika. Reč je o odavanju poslovne tajne i to iz stava 2 u kojem se kaže da će kaznom od dve do 10 godina biti kažnjen učinilac ukoliko je delo učinjeno iz koristoljublja ili u pogledu naročito poverljivih podataka.

Njegov advokat Ljubisav Radosavljević Batan kaže za BIRN da su razlozi za pritvor besmisleni. „Besmisleni su razlozi, jer je dečko sve priznao da je to radio i tu nema razloga za pritvor. Zato se Labudović koji je odličan sudija i usmerio prema tome i odredio kućni pritvor. A tužilac Momčilović se žalio na tu odluku, ali tužilaštvo uvek to radi“, kaže advokat uhapšenog.

On takođe kaže da ima problem i sa krivičnim delom koje mu se pripisuje. „Po meni nije ni krivično delo određeno dobro, to bi mogao biti stav 1, ali još nije došlo na optuženje, pa o tome nemamo sad šta da pričamo“, kaže za BIRN advokat uhapšenog IT stručnjaka „Krušika“.

Udruženje novinara Srbije zatražilo je da uzbunjivač A. O. bude hitno oslobođen, a da tužilaštvo saopšti detalje postupka. „Ukoliko tužilaštvo tereti A. O. za odavanje državne ili druge tajne branilac pritvorenog A. O. treba da se pozove na Zakon o zaštiti uzbunjivača koji propisuje da nijedan dokument ne može biti proglašen tajnim ako se njime prikriva neko krivično delo“, navodi u saopštenju za javnost UNS.

O ovom hapšenju nije se do sada oglasilo rukovodstvo „Krušika“.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *