sreda, 19. juna 2024.

Uzorkovanje laboratorijskog materijala u kućnim uslovima za najteže pacijente

Objavljeno: 29. maja 2024.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bolnica, foto: Patak online
Bolnica, foto: Patak online

VALJEVO- Služba za laboratorijsku dijagnostiku, u saradnji sa Službom kućne nege, uvela je novu uslugu, a to je uzorkovanje laboratorijskog materijala, uzimanje krvi i urina za biohemijska ispitivanja u kućnim uslovima, saopšteno je iz valjevskog Zdravstvenog centra.

Uzorke uzimaju medicinski tehničari, koji dolaze na adresu pacijenata u dogovorenom terminu.

“Ova novina je deo napora da se unapredi dostupnost zdravstvene zaštite i obezbedi jednako kvalitetna usluga svim sugrađanima čije zdravstveno stanje zahteva ovakav vid usluge. U pitanju su pacijenti koji zbog komorbiditeta i hronične bolesti imaju teškoće sa kretanjem. U toj kategoriji su teško oboleli, onkološki pacijenti, osobe sa invaliditetom”, navedeno je u saopštenju za javnost.

Foto: ZC Valjevo

Procenu o neophodnosti pružanja ove usluge obavlja isključivo nadležni lekar.

“Što se tiče Službe kućnog lečenja i nege sigurno 90 odsto pacijenata u nekom trenutku zahteva uslugu ovog tipa zbog teškog zdravstvenog stanja pacijenta. Ovom uslugom sigurno je olakšan proces lečenja za sve timove lekara i tehničara koji odlaze na teren u kućne posete. Lekar indikuje uzorkovanje koje vrši laborant na terenu, a to kasnije stiže u laboratoriju centralnu gde se odrađuju zadati parametri. U kratkom vremenskom roku izabrani lekar koji je tražio te analize dobija rezultate i zna kako dalje da reaguje”, rekao je vršilac dužnosti direktora Zdravstvenog centra dr Vladimir Pantelić.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *