subota, 20. aprila 2024.

Valjevac biciklom krenuo u Moskvu

Objavljeno: 17. februara 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Biciklista iz Valjeva i ultramaratonac iz Loznice zajedno su krenuli na putovanje koje će trajati duže od dva i po meseca. Put, dug 2.300 kilometara do prestonice Rusije, Lozničanin Aleksandar Kikanović će pretračati, dok će ga sve vreme na bicikli pratiti naš Valjevac Nikola Tomić. Na ovo neuobičajeno putovanje, za koje se  Aleksandar Kikanović priprema već nekoliko meseci, krenuli su u nedelju ispred Hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Loznici.

“Dobio sam poziv od Aleksandrovog trenera i gradonačelnika Loznice da mu budem podrška u ovom poduhvatu, jer će on svakoga dana trčati 40 do 50 kilometara. Poziv da učestvujem u ovakvom poduhvatu sam prihvatio sa velikim zadovoljstvom, a odluku sam doneo u roku od dva minuta. Ovo je velika stvar, jer su se na ovaj način ujedinila i dva grada, Valjevo i Loznica. Odlučio sam se da budem deo ovog velikog događaja i da nas dvojica iz dva grada krenemo sa istim ciljem, da pomognemo mnogima, a najviše deci“, kaže Nikola Tomić, koji je ne samo u Valjevo nego i širom Srbije poznat po humanitarnim akcijama.

Prema rečima Aleksandra Kikanovića ovaj maraton trči “u ime bratske veze Srbije i Rusije“, jer  želi da “ukaže na humanost srpskih ljudi i naklonost Rusiji“.

Želja da pomognu svima kojima je novčana pomoć potrebna spojila je Aleksandra i Nikolu. Aleksandar Kikanović je na sebe skrenuo pažnju još 2018. godine kada je trčao do Ostorga kako bi prikupio pomoć za devojčicu Dariju Petrović, a od maja do jula prošle godine do manastira Hilandara za lečenje trogodišnjeg dečaka Nikole Stakića iz Mačvanskog Prnjavora.

Valjevac Nikola Tomić zajedno sa Aleksandrom Simićem i Ivanom Miškovićem vozeći bicikl organizovao je nekoliko humanitarnih akcija i na taj način oni su podstakli mnoge ljude dobre volje, da pomognu deci kojoj je pomoć potrebna. I put za Moskvu imaće humanitarni karakter. Novac prikupljen na ovom putovanju preko nedavno osnovane Fondacije “Aleksandar Kikanović“ kako je najavljeno biće preusmeren lozničkoj bolnici.

Prva trasa puta obuhvatiće i deo  Republike Srpske, od Loznice do Bjeljine, a zatim preko Šapca kroz Srbiju do Mađarske. Proćiće preko Budimpešte ka Slovačkoj, deo Poljske, kroz Belorusiju do Moskve. Logističku pomoć pružio je grad Loznica. Obezbeđeno je kamp – vozilo za odmor, a da sve protekne u najboljem redu sa njima će do Moskve ići i medicinsko osoblje. Kikanović će trčati pet dana sedmično, a  odmaraće četvrtkom i nedeljom.

“Ja ću ići barabar sa njim. Voziću bicikl istim tempomo kojim on bude trčao. Biću uz njega da mu pružim podršku, da mu dodam flašicu sa vodom ili da nešto pojede. U jednoj akciji ovo će mi biti najduže putovanje, a prošle godine na bicikli sam prešao preko 6.800 kilometara.  Aleksandar se za ovo pripremao više meseci, a i ja sam spreman za ovaj poduhvat. Samo sam pravio pauzu oko novogodišnjih praznika i već 7. januara sam imao vožnju od 60 kilometara“, rekao nam je Tomić pred put za Moskvu.

Kikanović se nada da će posle pretrčanih 2.300 kilometara na Dan pobede, 9. maja, biti u prilici da predsedniku Rusije Vladimiru Putinu preda ikonu Svetog Georgija Pobedonosca.

 

 

 

 

 

 

 

Jedan komentar na “Valjevac biciklom krenuo u Moskvu

  1. ……Dokoni mornari od zabave lovd Albatrose silne morske ptice…… Ko je ovde dokin? Svi od sve prilike! Ili po onoj selo gori a baba se češlja.

    7

    6

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *