četvrtak, 18. aprila 2024.

Valjevac jedini predstavnik Srbije na „Hajsensovim“ Olimpijskim igrama u Kini

Objavljeno: 20. decembra 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- U “Gorenju“ bije bitku sa zamrzivačima a na atletskim stazama sa kilometrima. Valjevac Radiša Simić, koga svakodnevno mnogi viđaju kako neumorno trči, pripremajući se na taj način za atletska takmičenja, ove godine je bio jedini predstavnik Valjeva i Srbije na Hajsensovim Olimpijskim igrama u Kini. Ovo je bilo još jedno bogato iskustvo u njegovoj dugogodišnjoj karijeri u kojoj je često viđen na pobedničkom postolju.

Put Kine u grad Đingdao, Simić je otišao na predlog rukovodstva valjevske firme, gde je sa svojim kolegama iz Slovenije učestvovao na dvadesettrećim Hajsensovim Olimpijskim igrama. Ove radničke igre organizuje kineska kompanija “Hajsens“, koja je ove godine postala vlasnik slovenačkog ‘’Gorenja’’. Na stadionu koji može da primi preko osamdesethiljada gledalaca radnici “Gorenja“ odmerili su snage sa kolegama iz drugih firmi koje posluju u okviru “Hajsens“ grupe. Učešće na ovom takmičenju, čiji je cilj upoznavanje kolega, druženje i sportsko nadmetanjee, Simić objašnjava spletom okolnosti i time što se bavi “kraljicom sportova’’.

“U početku sam mislio da je sve san ali kada sam dobio avionsku kartu i krenuo video sam da je to ozbiljna stvar“, kaže Simić za portal Patak online.

A da je u pitanju ozbiljno takmičenje i da Kinezi ništa ne prepuštaju slučaju, uverio se i po dolasku u Đingdao. Oduševljen je kaže onim što je video i doživeo u Kini, gde je ove godine prvi put boravio. Grad Đingdao je industrijski i lučki centar, pun parkova i zelenila. Stadion na kojem su održane igre  uređen je za održavanje raznih sportskih disciplina.

“ Organizacija je odlična. To je za desetku. Sve je bilo na vrhunskom nivo bez obzira što su u pitanju radničke igre. Ceo dan je bio do detalja isplaniran. Samo otvaranje je bilo spektakularno. Svaki takmičar je imao čoveka je bio zadužen da brine o njemu. On nam jegovorio kada ćemo da idemo  na zagrevanje, da izađemo na trku, obaveštavao kada je vreme za ručak. Najupečatljivija je ipak publika koja je jednoobrazno bila obučena. Njih oko 80.000 je od početka do kraja igara non – stop navijalo, a svaka strana na stadionu imala je svoju koreografiju“, priča Simić.

Ekipa ‘’Gorenja’’ imala je 18 sportista meću kojima je šest dama. Takmičili su se u četiri discipline: skok u dalj, skok u vis, bacanje kugle i tčanje od 100 do 5000 metara. Simić je učestvovao na dve trke 800 i 1500 metara.

“Zadovoljan sam trkom, bila je odlična a konkurencija jaka. Svi učesnici su bili dobro pripremljeni. U ukupnom plasmanu naša ekipa je zauzela četvrto mesto, treće u muškoj i četvrto u ženskoj kategoriji. Mislim da smo ih iznenadili odličnim rezultatima a pošto smo nova ekipa bili smo i osveženje ovogodišnje Hisensijade“, navodi naš sagovornik.

“Živi trčanje“ je moto kojim se vodi ovaj Valjevac. To potvrđuje i redovnim treninzima uz reku Gradac, na relaciji Beloševac – Mrčić ili na Krušikovom stadionu. Na pitanje kako uspeva trčanje da spoji sa poslom u Gorenju, gde radi u proizvodnji na pregledu poklopca za zamrzivače,  kaže da ako neko ima volje i želje onda nije teško.

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *