sreda, 22. maja 2024.

Valjevci su „teško disali“ tokom vikenda

Objavljeno: 26. novembra 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Zagadjenje, foto: Patak online
Zagadjenje, foto: Patak online

VALJEVO- Sinoć i preksinoć bez šala preko nosa i usta ili hirurške maske skoro da nije moglo da se izađe napolje zbog ogromne količine čađi koja se osećala u vazduhu tokom večernjih sati. Tako su mnogi građani bili prinuđeni da pozatvaraju sve prozore i da se zatvore u kuću, a napolje su izlazili samo oni koji moraju. Podaci Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da je prisustvo PM-10 čestica  u Valjevu već danima iznad dozvoljenih vrednosti. Kolika je bila koncentacija čađi u vazduhu u dane vikenda biće poznato u tokom današnjeg dana, kada stručnjaci Zvaoda za javno zdravlje budu obradili podatke sa tri merna mesta u Valjevu, u centru grada, na Petom puku i Novom naselju.

Tokom vikenda pojavila se informacija da je Valjevo bilo najzagađeniji grad u Evropi. Dr Đorđe Vuković iz Zavoda za javno zdravlje za portal Patak online kaže da mu je ta informacija „pomalo čudna“, jer se stiče utisak da se samo u Valjevu građani greju, kao i utisak da industrije nema u drugim gradovima, već samo kod nas. On takođe dodaje da su rezultati koje Agencija za zaštitu životne sredine objavljuje na svom sajtu neverifikovani.

 

„ Ti podaci nisu zvanično potvrđeni i to piše na sajtu, tako da smo mi u dilemi šta da radimo, pa ćemo u dogovoru sa direktorkom Zavoda zauzeti svoj stav. Jednostavno, ne možemo dati neku preporuku ako su to neverifikovani podaci, a s druge strane, ne može dugo ni da čekamo. Što se tiče informacije da je Valjevo najzagađeniji grad u Evropi, moram da priznam da mi je taj podatak čudan. Ne bih nikoga da potcenjujem, ali pitam se da li je moguće da se samo mi grejemo na ugalj i imamo industriju, a da drugi gradovi to nemaju“, navodi dr Vuković.

U svakom slučaju, svako ko je ovog vikenda u večernjim satima bio u Valjevu, svedok je da se nije moglo disati, a zvanični podaci o zagađenju biće poznati do kraja radnog vremena.

Foto: Đorđe Medenica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *