petak, 21. juna 2024.

Valjevo je dočekalo Novu godinu uz najzagađeniji vazduh ove grejne sezone

Objavljeno: 3. januara 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Zagađenje vazduha u Valjevu, foto: Patak online
Zagađenje vazduha u Valjevu, foto: Patak online

VALJEVO- Valjevo je dočekalo Novu godinu uz najzagađeniji vazduh ove grejne sezone. U 2022. godini zabeleženo je 144 dana sa prekoračenjem graničnih vrednosti suspendovanih čestica prašine, saopštila je organizacija „Lokalni odgovor“, koja sprovodi akciju „Aero Alarm“, u okviru koje je nastao ovaj izveštaj.

U izveštaju se navodi da je najviša srednja dnevna koncentracija suspendovane PM10 čestice iznosila 197,15 µg/m3  i zabeležena je prošlog četvrtka. Istog dana bila je najviša srednja dnevna koncentracija suspendovanih PM2,5 čestica u vrednosti 134,47 µg/m3.

U petak, 30. decembra, je zabeležena maksimalna satna koncentracija u 16 časova u vrednosti od 546,76 µg/m3 za suspendovane PM10 čestice, a dan ranije u 17 časova vrednost od 261,35 µg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice.

„Protekle sedmice u Valjevu vazduh je bio jako zagađen. Svi stanovnici bili su pogođeni zbog postojanja vanrednih uslova. Trebalo je izbegavati fizičke aktivnosti na otvorenom, posebno pripadnici osetljivih grupa“, navodi se u izveštaju.

Valjevo- lider zagušljivosti

 Nacionalna ekološka asocijacija iz Beograda je prvog dana 2023. godine objavila izveštaj „Vazduh 2022“ u kome se navodi da Valjevo spada među naselja sa najzagađenijim vazduhom u Srbiji.

Izveštaj „Vazduh 2022“ se poziva na procenu Instituta za zdravstvene efekte da u Srbiji usled uticaja zagađenog vazduha prerano život izgubi 12.700 osoba. Pored toga, Institut tvrdi da disanje zagađenog vazduha dugi niz godina je povezano sa povećanom verovatnoćom da osobe koje su tome izložene razviju hronične bolesti pluća, hronične bolesti srca i krvnih sudova, šlog, rak pluća, šećernu bolest, zarazne bolesti kao što je zapaljenje donjih respiratornih puteva itd. Postoji sve više dokaza koji ukazuju na povezanost izloženosti trudnica aerozagađenju i usled toga rađanje beba sa malom telesnom težinom na rođenju ili rađanje pre vremena.

Zbog izuzetnog broja dana tokom godine sa prekoračenjem graničnih vrednosti suspendovanih PM10 čestica, kao i zbog prekoračenja dozvoljenih srednjih godišnjih koncentracija PM10 i PM2,5 čestica, vazduh u Valjevu od 2012. godine spada u najslabiju, treću kategoriju. Iako je zbog toga lokalna samouprava bila obavezna da usvoji i primeni mere na osnovu Plana kvaliteta vazduha i kratkoročnih akcionih planova, do danas, čitavu deceniju to nije urađeno, navela je organizacija „Lokalni odgovor“.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *