utorak, 28. maja 2024.

Valjevo nije prilagođeno biciklistima

Objavljeno: 8. avgusta 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Nedostatak bicikilističkih staza i traka, zakrčene gradske ulice i manjak saobraćajne kulture neki su od glavnih problema sa kojima se suočavaju valjevski biciklisti. Uprkos brojnim najavama gradskih čelnika izgradnja nekoliko biciklističkih staza još uvek nije počela. Odeljenje za urbanizam i izgradnju planira izgradnju staza do Petnice, Novog naselja i brane Stubo-Rovni. Staza do Petnice najbliža je realizaicji- sredstva su opredeljena, tender za izradu dokumentacije je sproveden, urađeno je idejno rešenje ali za izradu projekta za građevinsku dozvolu i projekta izrade potrebni su urbanistički uslovi koje izdaje JP „Putevi Srbije“. Na zahtev koje je pre nekoliko meseci poslat u ime Grada Valjeva odgovor iz ovog javnog preduzeća još uvek nije stigao.

Osim gradnje staza veliki broj gradova u Srbiji ima i takozvane biciklističke trake. Odvojene trake na kolovozu kojima se biciklisti mogu kretati postoje u Nišu, Novom Sadu, Šapcu, Kraljevu… Ipak, čini se da na zakrčenim valjevskim ulicama mesta za biciklističke trake jednostavno nema. Ionako uzak kolovoz u pojedinim centralnim gradskim ulicama dodatno sužavaju parking mesta. Ista situacija je i sa trotarima, na kojima vrlo često nema mesta ni za pešake, a kamoli za bicikliste.

Biciklisti čine čak četvrtinu nastradalih u saobraćajnim nazgodama u valjevskom kraju, pokazuju podaci izneti u nedavno usvojenoj „Strategiji bezbednosti saobraćaja Grada Valjeva“. Kao glavni uzrok nesreća navodi se slaba vidljivost bicikla na putu, odnosno nekorišćenje zakonom propisanih svetlosnih prsluka i nedostatka svetlosnih obeležija na biciklama. Upravo zato, strategija osim infrastrukturnih ulaganja, koja su ključna za rešenje ovog problema, previđa i edukaciju biciklista o bezbednosti saobraćaja što bi trebalo da smanji broj nesreća i poporavi ovu crnu statisiku.

marko lazic

Autor teksta Marko Lazić je rođen 1995. godine u Valjevu. Završio je Valjevsku gimnaziju. Za sebe kaže da je trenutno novinar u pokušaju i da godinama pokušava da nađem odgovor na pitanje: „Šta je valjevski?“

 

 

Jedan komentar na “Valjevo nije prilagođeno biciklistima

  1. Зашто нису планиране бициклистичке стазе од центра града до и поред реке Градац, затим од центра града до парка Пећина, итд?

    4

    0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *