subota, 20. jula 2024.

Valjevo ostalo bez Sigurne kuće

Objavljeno: 3. februara 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sigurna kuća u Valjevu, koja je zatvorena 2016. godine
Sigurna kuća u Valjevu, koja je zatvorena 2016. godine

VALJEVO- Sigurna kuća u Valjevu je prestala sa radom, a sve žrtve porodičnog nasilja biće upućivane u druge gradove. Posle četvorogodišnjeg rada, vrata Sigurne kuće su zatvorena, jer nema uslova za njen rad. Kako je objašnjeno, potrebno je proširenje objekta za smeštaj žrtava porodičnog nasilja, ali i veći broj edukovanih radnika Centra za socijalni rad.

„Naša Sigurna kuća ne radi već dva meseca jer ne ispunjavamo standarde koje traži resorno ministarstvo. Mi posedujemo sva potrebna akt , ali ne i dovoljan broj radnika. Ministarstvo smatra da moramo imati pet stručnih radnika i dva saradnika, međutim, mi taj broj nemamo. Zato smo zatražili pomoć od Grada kako bi zajedno uputili zahtev ministarstvu da nam dozvole potrebno zapošljavanje“, kaže direktorka Centra za socijalni rad Katarina Vlajković.

Pored nedovoljnog broja radnika, problem je što sadašnja Sigurna kuća, koja je zapravo stan od 35 kvadrata, koji je lokalna samouprava ustupila za žrtve porodičnog nasilja, ne ispunjava standarne koje traži Ministarstvo rada i socijalne politike.

Taj problem možemo rešiti zajedno sa gradom, ali jednostavno nije sve moguće uraditi odjednom. Postojeći objekat bio je dovoljan do sada jer je dozvoljena dužina korišćenja objekta za lice kome se odredi takav smeštaju najviše dva meseca“, kaže Vlajkovićeva.

Dok se ne reše ovi problemi, Valjevo će biti bez utočišta za žrtve porodičnog nasilja. Direktorka Centra za socijalni rad kaže da u protekla dva meseca nije bilo zahteva za smeštaj u Sigurnu kuću i dodaje da će, ako bude potrebe, žrtve nasilja biti smeštene u okolne gradove.

„Žene su u najvećoj meri odlazile nakon razvoda ili u kriznim situacijama kod srodnika, tako da nije bilo zahteva za smeštaj. Mi imamo mogućnost da žrtve nasilja uputimo u druge gradove koje imaju sigurne kuće, a trenutno nema nijedne Valjevke koja je smeštena u neki drugi grad“, objašnjava Vlajkovićeva.

Sigurna kuća u Valjevu je otvoren 2012. godine i postojeći kapacitet od 35 kvadrata je dovoljan samo za smeštaj majke sa jednim ili više dece, a dešavalo se da u Sigurnoj kući,  u tako malom prostoru, borave i po tri žene sa decom.

 

Jedan komentar na “Valjevo ostalo bez Sigurne kuće

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *