petak, 21. juna 2024.

Valjevo u smogu i magli

Objavljeno: 28. novembra 2016.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Valjevo već danima muku muči sa velikim zagađenjem vazduha, a fotografije grada na Kolubari koji je „prekriven“ maglom i smogom preplavile su juče društvene mreže. Poslednjih dana u popodnevnim i večernjim satima, zbog velike koncentracije čađi, skoro da je nemoguće izaći napolje, niti proluftirati stanove i kuće, jer je vazduh pun čađi. Tako se centar Valjeva zbog smoga i čađi bukvalno nije video sa okolnih obodnih naselja, što potvrđuju brojne fotografije Valjevaca, koji su revoltirani ogromnim zagađenjem vazduha i činjenicom da toplifikacija grada nije dala željene rezultate.

Biljana Mladenović iz Zavoda za javno zdravlje za portal Patak online kaže da je prošle sedmice koncetracija čađi u Valjevu bila duplo veća od dozvoljenih vrednosti, kao i da se još gora situacija može očekivati sa jačim zahlađenjem vremena.

„ Počele su koncentracije čađi da rastu, tako da smo prošle nedelje imali duplirane vrednosti čađi. Najkritičnija situacija je u ranim jutarnjim satima, kao i kasnim popodnevnim časovima, kada je primetna velika koncentracija čađi. Smog iznad grada koji stvara jedan veliki oblak, koji, između ostalog, smanjuje i vidljivost u gradu. Sa padom temperature očekuje se još veće zagađenje vazduha“, kaže Biljana Mladenović.

Iako mnogi građani imaju utisak da zagađenja u ovoj meri nije bilo ranijih godina, u Zavodu za javno zdravlje kaže da se zagađenje vazduha ovog intenziteta u Valjevu beleži u poslednjih 10-ak godini.

 

U Valjevu najzagađeniji vazduh

Prekomerno zagađen i sa teškim metalima poput olova i nikla, takav ubedljivo najzagađeniji vazduh u Srbiji udišu Valjevci, pokazuje nedavni izveštaj Agencije za zaštitu životne sredine za prošlu godinu.

Predstavljajući ove podatke, predsednik gradskog Saveta za zdravlje dr Zoran Živković kaže da je na području Valjeva vazduh poslednje, treće kategorije kvaliteta. “Po izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine, vazduh je prekomerno zagađen usled prekoračenih tolerantnih vrednosti koncentracije suspendovanih čestica. Sve to ne bi bilo toliko upadljivo da te suspendovane čestice nisu sadržale teške metale, pre svega olovo, kadmijum, nikal i arsen”, navodi dr Živković.

Reč je, kako objašnjava o suspendovanim česticama PM10, koje predstavljaju smešu dima, čađi, prašine, kiseline i metala i smatraju se najopasnijim zagađivačem u vazduhu. Po godišnjoj koncentraciji tih čestica u vazduhu, Valjevo je bilo najgore u Srbiji 2013. i 2014. godine, sa godišnjim vrednostima od 63 i 76 mikrograma po kubnom metru. Samo je lane veće zagađenje imalo Užice.

Foto: Dragan Krunić

 

3 komentara na “Valjevo u smogu i magli

  1. Pod hitno se mora pokrenuti akcija na preduzimanju mera za smanjenje zagađenosti. Prva mera je zabrana korišćenja uglja lignita za grejanje.

    2

    0
  2. Olovo i metali su verovatno iz procesa proizvodnje Krušik namenska oružje, sekundarne i metalske poluindustrije! Predhodnih godina je bilo veliko i prisutsvo polimera u vazdušnim masama od prerade plastike za Gorenje kada su u okrugu bile i velike grmljavine! Niko ne kaže da treba ponovo sve da stane kao krajem 20.veka, već da kompanije treba da ispunjavaju obaveze o prečišćavanju i filtriranju gasova u ostalih otpada iz procesa uz to i državne inspekcije moraju rade kontrole i sprovode zakone i EU prakse, uz podršku stanovništva u tranziciji. Pozdrav

    1

    0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *