subota, 20. jula 2024.

Valjevska nedelja lepog pevanja

Objavljeno: 18. aprila 2024.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALHEVO- Od danas do 21. aprila Muzička škola „Živorad Grbić“ organizuje po sedmi put festivala horova HORFEST. Ove godine, na sceni valjevske muzičke škole, ali i u prostorima Valjevske gimnazije, Narodnog Muzeja i Hrama Pokrova presvete Bogorodice, HORFEST će okupiti 24 hora i vokalnih grupa.

Pored takmičarskih nastupa, sedmi HORFEST će svim ljubiteljima i poštovaocima horskog zvuka pokloniti i koncerte. Večeras u 19 časova u sali MŠ „Živorad Grbić“ biće priređen tradicionalni koncert valjevskih horova, dok će 19. aprila, u 19 časova, HORFEST i zvanično otvoren nastupom Kamernog hora Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, pod rukovodstvom mr Radeta Radovića.

Takmičarski dani, 20. i 21. april biće zaokruženi nastupima najboljih u koncertnoj sali škole. Generalni pokrovitelj Festivala je Grad Valjevo, a manifestacija se realizuje u saradnji MŠ „Živorad Grbić“ sa Eparhijom Valjevskom, Valjevskom gimnazijom i Narodnim Muzejom.

U okviru ovogodišnjeg HORFEST –a, MŠ „Živorad Grbić“ organizuje i tri predavanja i to o postavci glasa, vokalnoj tehnici, vokalnim vežbama i problemima sa kojima se susreću pevači i dirigenti.

Ideja o HORFEST-u profesorki škole Vanje Urošević i Nikoline Ninić je nastala 2016. godine sa željom da podstakne pomalo zapostavljeno horsko pevanje kod najmlađe populacije i u osnovnim i srednjim školama Valjeva, već je 2017. godine pretočena u prvi festival horova koji je pored valjevskih, privukao i veliki broj horova iz zemlje ali i regiona Balkana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *