nedelja, 21. jula 2024.

Valjevske flautistkinje među najboljima u Evropi

Objavljeno: 29. oktobra 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- U godini jubileja, blistave uspehe su postigle učenica valjevske Muzičke škole „Živorad Grbić“.  Flautistkinje Marija Obradović i Anica Mićić, učenice u klasi prof. Aleksandra Burkerta su na „Visokoj šoli za glasbo“, muzičkoj akademiji u Ljubljani, položile audiciju za „EMARS MASTER“ program ove prestižne institucije namenjen mladim talentovanim muzičarima. Ovaj projekat ljubljanske muzičke akademije predviđa rad vrhunskih univerzitetskih profesora sa talentovanim flautistima,violinistima, violistima, čelistima i klarinetistima u trajanju od jedne godine, nakon čega, polaznici realizuju koncert sa ljubljanskom filharmonijom.

Marija Obradović

„EMARS MASTER“ program je namenjen izuzetno talentovanoj deci iz čitave Evrope i u toku godine okupi oko 20 najboljih, koji svojim kvalitetima, intelektualnom i muzičkom zrelošću uspeju da se plasiraju kao izuzetni. Ovaj program muzička akademija iz Ljubljane neguje nekoliko godina unazad i on je ulaznica u evropski vrh muzičkog izvođaštva, jer predviđa visoko profesionalni rad sa polaznicima, brojne koncerte, takmičenja najvišeg svetskog ranga i koncertiranje sa ljubljanskom filharmonijom koja je poslednjih godina po svom kvalitetu uspela da se nametne kao jedan od najboljih evropskih orkestara.

Anica Mićić

Anica Mićić i Marija Obradović su valjevskoj javnosti već poznate po brojnim vrlo značajnim uspesima i na domaćim i na evropskim takmičenjima sa kojih su se vraćale sa zvanjima laureata. Zahvaljuući sjajnoj saradnji sa svojim prof. Aleksadrom Burkertom uspele su da se nametnu kao favoriti u svojoj generaciji i na evropskom nivou i u vrlo mladom uzrastu dostignu izvođački nivo akademskog kvaliteta.

MŠ „Živorad Grbić“ je prošle godine započela saradnju sa profesorima muzičke akademije u Ljubljani, među kojima je i prof. Matej Zupan, mentor Emars Master programa za flautu. Trend saradnje sa evropskim školama i akademijama, valjevska škola će nastaviti i u budućnosti jer je uspeh Marije Obradović i Anice Mićić još jedan dokaz da  u Valjevu postoji muzički potencijal vredan svetskih podijuma.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *