nedelja, 3. marta 2024.

Valjevski Feniks pobednik takmičenja „Zlatne stepenice“

Objavljeno: 3. juna 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- U valjevskoj Muzičkoj školi je održano 5. međunarodno takmičenje gudača „Zlatne stepenice“ koje je, posle dve godine pauze u prostoru MŠ „Živorad Grbić“ i Valjevske gimnazije, okupilo preko 150 solista, dva kamerna ansambla i dva gudačka orkestra sa prostora svih republika nekadašnje Jugoslavije.

Na ovogodišnjim Zlatnim stepenicama nastupilo je ukupno 46 učenika  iz matične škole i izdvojenih odeljenja MŠ „Živorad Grbić“, a osvojeno je ukupno 18 prvih, 18 drugih i 10 trećih nagrada.

Od toga, u tri kategorije, učenici škole su bili pobednici sa maksimalnim brojem poena,a to su: Anđelina Nikolić, violončelo (klasa: prof. Nađa Petrović), Milivoj Jovanović,violina (klasa: prof. Angelina Novaković), i Nebojša Ristić, violina (klasa: mr Snežana Stevanović).

Takođe, troje mladih violinista su u svojim kategorijama osvojili maksimalan broj poena (100) i to su: Mario Ristić (klasa: prof. Angelina Novaković), Aleksandar Petrović (klasa: prof. mr Snežana Stevanović) i Mihajlo Petrović (klasa: prof. Angelina Novaković).

„Pored MŠ ‚Dr Vojislav Vučković‘ iz Beograda, valjevska muzička škola je najbolja u ukupnom plasmanu, a posebno zadovoljstvo donosi činjenica da je nastavnica naše škole, Angelina Novaković izabrana za najuspešnijeg pedagoga, kao i fenomenalan uspeh našeg gudačkog orkestra ‚FENIKS‘ koji je pod umetničkim rukovodstvom i dirgentskom palicom mr Snežane Stevanović proglašen za apsolutnog pobednika takmičenja i dobitnika nagrade prof. Dejan Mihailović“, izjavila je direktorka škole Suzana Radovanović Perić.

Nastup orkestra „Feniks“, foto: Mutap Damir

Po rečima predsednice žirija prof. Maje Jokanović orkestar Feniks jeste simbol filozofije samog takmičenja, a to je vidljiva misija profesora muzičkih škola da kroz predan i kvalitetan rad motivišu decu i od njih stvaraju sjajne izvođače i pedagoge, ali pre svega decu koja svojom ljubavlju prema muzici emituju kreativnu, zdravu  energiju u javnost.

Po njenim rečima, mišljenje celokupnog žirija je da orkestar „FENIKS“ daleko prevazilazi školske okvire, zahvaljujući izuzetno predanom i visoko kvalitetnom radu dirigenta orkestra i da ima kapacitet za gradski orkestar koji vrlo reprezentativno može da predstavlja Valjevo na kulturnim manifestacijama u zemlji i inostranstvu, te je njihova preporuka da škola u saradnji sa zvaničnicima grada i kreira ambijent za rad orkestra na tom nivou.

Ovaj orkestar čini ukupno 16 mladih gudača škole, po rečima dirigenta mr Snežane Stevanović, onih najboljih.

Valjevci će imati priliku da orkestar čuju 21. juna od 19 časova u koncertnoj sali MŠ „Živorad Grbić“, kada će povodom Dana muzike „FENIKS“ izvesti celovečernji program.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *